Prvi Riječki filmski festival od 25. do 29. ožujka

Kultura 02. ožu 202016:10 > 16:11
Pixabay (ilustracija)

Art-kino Rijeka od 25. do 29. ožujka organizira prvi Riječki filmski festival, bez distinkcije filmskih vrsta, rodova i žanrova u programu festivala, a od naslova se samo zahtijeva originalnost, svježina, dinamika, inovativnost, recentnost i radikalnost, doznaje se iz ovoga kina.

Prvi Riječki filmski festival održat će se u sklopu programskog pravca Doba moći Europske prijestolnice kulture 2020 na dvije lokacije, Art-kinu i Omladinskom kulturnom centru Palach, izvijestilo je Art-kino.

“Za RiFF nije važno porijeklo filma – otvoren je cijelom svijetu, jedino je bitno da izaziva želju za razgovorom i propitivanjem. Jer Art-kino nije samo mjesto prikazivanja i gledanja filmova, već i rasprave o njima, mjesto obrazovanja, komunikacije i istraživanja umjetnosti pokretnih slika, filmske refleksije i refleksije o filmu”, navodi se.

U ožujku je na programu Art-kina i šesto izdanje programa Ženijalni dani Kino mreže, od 5. do 9. ožujka povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. Ženijalni dani donose izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu i to višestruko nagrađivanu, intimnu i duboko dirljivu francusku dramu “Portret djevojke u plamenu”, američki film o eksploataciji žena na rubu političke korektnosti “Podržite djevojke” i komediju koja zadire pod površinu ruralnih islandskih zajednica “Mlijeko”, izvijestilo je riječko kino.

Program Kultno kino u ožujku donosi “Divlju hordu” (1969.), kontroverzni vestern Sama Peckinpaha koji se smatra autorovim najcjenjenijim filmom i jednim od najznačajnijih vesterna uopće. U nastavku Fellinijeve godine je 19. ožujka kultni “Osam i pol”.

U redovnoj distribuciji Art-kina u ožujku su provokativna drama “Mladi Ahmed” braće Dardenne o sudbini 13-godišnjeg Ahmeda u Belgiji koji se nalazi između ideala čistoće koju nalaže njegov muslimanski svećenik i onoga što mu zapadnjački život pruža, novi film Romana Polanskog “Časnik i špijun”, povijesna drama o slučaju Alfreda Dreyfusa i novo ostvarenje kultnog švedskog redatelja Roya Anderssona “O beskraju”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.