NSK otvorena uz ograničenja, uveli i drive in povrat knjiga

Kultura 27. tra 202010:44 > 10:51
Davorin Visnjic/PIXSELL

Nakon što je od 19. ožujka 2020. godine u skladu s mjerama suzbijanja pandemije bolesti Covid-19 bila zatvorena za korisnike, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske od danas, 27. travnja 2020. godine, otvorena je za korisnike prema ograničenom sustavu rada.

Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za rad knjižnica, NSK će do daljnjeg pružati isključivo usluge posudbe i povrata građe te vršiti upise novih korisnika. Rad u čitaonicama do daljnjeg neće biti moguć, a plan otvaranja čitaonica odvijat će se u skladu s daljnjim uputama Zavoda.

Radno vrijeme knjižnice od ponedjeljka do petka bit će od 8 do 15 sati, dok će subotom knjižnica biti otvorena od 9 do 14 sati.

Korisnici će se trebati pridržavati uputa nadležnih tijela vezanih uz pojačanu higijenu ruku, za koju svrhu će na ulazu i u ostalim dijelovima svih korisničkih prostora biti postavljeni spremnici sa sredstvom za dezinfekciju ruku. Prema istim uputama trebat će se izbjegavati korištenje dizala zajedno s više od dvije osobe istodobno.

Kako bi se broj ulazaka u prostor knjižnice smanjilo na najmanju moguću mjeru, korisnici će posuđenu građu moći vratiti i bez ulaženja u knjižnicu, koristeći uslugu brzog povrata (tzv. drive-in povrata) koja će biti dostupna od ponedjeljka do petka od 10 do 14 sati pred ulazom u Digitalni laboratorij NSK, sa sjeveroistočne strane Knjižnice, u dnu stepeništa kod glavnog korisničkog ulaza.

Korisnici će građu moći odložiti u posebno označene košarice, a dežurnom knjižničaru ostavit će osobne podatke kako bi mogli primiti obavijest o naknadno provedenom razduživanju građe.

Knjižnica poziva sve svoje korisnike da prate daljnje obavijesti na Portalu NSK i profilima Knjižnice na društvenim mrežama o mogućim daljnjim izmjenama u radu i uslugama Knjižnice prema uputama nadležnih tijela vezanim uz pandemiju bolesti Covid-19.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.