Obuljen Koržinek predstavila strategiju izlaska iz krize

Kultura 28. svi 202014:56 > 14:57
N1

Nakon niza mjera koje je Ministarstvo kulture usvojilo kako bi u razdoblju obustave kulturnih aktivnosti maksimalno zaštitilo svoj sektor, ministrica Nina Obuljen Koržinek u četvrtak je najavila novi paket mjera poticaja i revitalizacije kreativne proizvodnje.

Na brifingu novinara u Ministarstvu kulture, ministrica je predstavila strategiju izlaska iz krize čiji je cilj poticanje proizvodnje i distribucije kulturnih i umjetničkih sadržaja te ponovno pokretanje kulturnih aktivnosti nakon popuštanja restrikcija, s posebnim naglaskom na angažman hrvatskih umjetnika i kulturnih djelatnika koji su u krizi ostali bez prihoda.

“Zbog povoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, mi smo jedna od prvih europskih država koje su počele otvarati svoj kulturni sektor. Ta prilagodba novim okolnostima dovodi nas u neku situaciju promišljanja kako će se taj kulturni život sada dalje odvijati s obzirom na povećane troškove, smanjena sredstva i manju mogućnost prihodovanja od ulaznica”, kazala je Obuljen Koržinek.

Kao prvi najvažniji projekt drugog paketa mjera usmjerenih na potporu i reaktivaciju kulturne proizvodnje i aktivnosti uslijed popuštanja epidemioloških restrikcija izdvojila je 25 milijuna kuna vrijedan novi natječaj Umjetnost i kultura online, objavljen 18. svibnja i osiguran iz Europskog socijalnog fonda. “On će omogućiti financiranje aktivnosti online i honoriranje umjetnika koji nisu mogli ili neće moći neko dulje vrijeme doprijeti do svoje publike”, pojasnila je ministrica.

Najavila je i Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu, koji će biti raspisan danas, a koji je, kako je napomenula, u novonastalim okolnostima posebno usmjeren na omogućavanje sufinanciranja aktivnosti prilagodbe svima onima koji djeluju u području kulture s obzirom na skuplje produkcijske troškove. Pozivom su obuhvaćena područja izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti, a ukupni iznos sredstava je 8 milijuna kuna.

Nadalje, naglasila je ministrica, osigurana su dodatna tri milijuna kuna sredstava za dofinanciranje filmova koji mogu odmah krenuti u proizvodnju, dakle, koji već imaju budžete iz Hrvatskog audiovizualnog centra, a kojima će zbog epidemioloških mjera poskupiti proces snimanja.

Ministarstvo također radi na pripremi programa kreditiranja poduzetnika u kulturi i kreativnim industrijama kroz Program dodjele državnih potpora i osiguranje sufinanciranja niskokamatnih kredita za ponovno pokretanje proizvodnje.

Kao još jednu važnu mjeru o kojoj se raspravlja, ministrica je napomenula kako je u tijeku i rasprava o mogućim produljenim mjerama potpore za one djelatnosti koje se ne mogu pokrenuti dok se ne ukinu sva ograničenja, a tiču se prvenstveno izvedbenih umjetnosti i kinoprikazivačke djelatnosti.

Također, napomenula je Obuljen Koržinek, u tijeku su i konzultacije s organizatorima manifestacija i festivala, kao i svim ostalim korisnicima potpora Ministarstva kulture, “kako bi se oni programi koji se nisu mogli realizirati – ili nisu mogli u vremenu ili opsegu u kojem su odobreni – sad mogli početi koristiti”.

“Tu naglasak, naravno, stavljamo na angažman hrvatskih umjetnika, tako da će svi veliki festivali i manifestacije ove godine iskoristiti odobrena sredstva Ministarstva kulture da bi angažirali sve one umjetnike koji zbog ove situacije nisu mogli raditi”, pojasnila je. “Nama je cilj da se što više sredstava u ovim prvim mjesecima uloži na način da se pokrenu kulturna događanja i da što više ljudi može početi nastupati, djelovati, imati neke honorare”, poručila je Obuljen Koržinek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.