Besplatna projekcija opere za djecu Brundibár na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Kultura 17. lip 202012:28 > 12:31
Marko Lukunic/PIXSELL (ilustracija)

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust organizira besplatnu projekciju opere za djecu Brundibár na zagrebačkoj Ljetnoj pozornici Tuškanac u petak 19. lipnja.

Prethodno će se održati razgovor u kojemu će sudjelovati redatelj Krešimir Dolenčić, voditelj djevojačkog zbora “Zvjezdice” Zdravko Šljivac, Josephine Ida Zec, Karla Bura, Marta Sopta i Sara Svečnjak iz Djevojačkog zbora “Zvjezdice”, bariton Božidar Peričić, glumac Zoran Pribičević i ravnateljica Centra za promicanje tolerancije Nataša Popović.

Dječju operu Brundibár skladao je češki Židov Hans Krasá na libreto Adolfa Hoffmeistera 1938. za židovsko sirotište u Pragu, a praizvedena je 1942. godine. U originalu su je izvodila djeca iz koncentracijskog logora Terezina, u okupiranoj Čehoslovačkoj. Ime dolazi iz češkog kolokvijalizma za bumbara. U logoru je opera prikazana 55 puta, a gotovo svi sudionici deportirani su u Auschwitz. Većina je život završila u plinskim komorama.

Hrvatska praizvedba održana je prije dvije godine u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem talijanskog maestra Michelangela Galeatia.

Okosnica predstave je Djevojački operni zbor “Zvjezdice” maestra Zdravka Šljivca te dječji solisti koje je uvježbala Dijana Rogulja Deltin. Brundibára tumači bariton Božidar Peričić, a redatelja u predstavi Zoran Pribičević. Opera se izvodi na hrvatskom jeziku, a scenografiju su izradili studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

“Ova bajkovita opera progovara protiv svakog oblika tiranije i genocida kroz priču o djeci koja su iskusila nezamislive zločine. Predstavlja i moć glazbe i umjetnosti koja se uzdiže nad stravičnim životnim situacijama. Poruka je bezvremenska i civilizacijski iznimno važna. Posebno nam znači i kao sjećanje na našeg Branka Lustiga koji je dijelio sudbinu ove djece”, kaže ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust Nataša Popović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram