Virtualni program susjedstva Fužine

Kultura 24. lip 202013:20 > 13:24
Promo

U četvrtak, 25. lipnja 2020.g. od 18 do 19 sati na Zoom platformi održat će se virtualni program Fuzzy speculation on neighbourhoods, kao nastavak suradnje susjedstva Fužine Europske prijestolnice kulture i njihovih europskih partnera - Akademije primijenjenih umjetnosti u Beču.

Virtualnom programu moguće je prisustvovati putem Zoom poveznice: https://tinyurl.com/y9vusqnd

Ovaj program temeljen je na proteklim boravcima studenata Akademije primijenjenih umjetnosti iz Beča u susjedstvu Fužine i radionicama koje su tamo provodili, a kroz virtualno druženje ponovo se susreću i to u dijalogu o pojmu susjedstva i darivanja.

Naime, na Zoom platformi, bit će održan razgovor na temu suvenira, namjenjen svim potencijalnim susjedima, propitivanju susjedstva kao termina, propitivanju pojma susjedstva i granica kojima ga ograničavamo ili proširujemo.

Razgovarat će se o tome donose li nam nove tehnologije nove susjede te na koji način živimo u susjedskom suživotu sa živim bićima i neživim predmetima.

Inspiracija i inicijativa krenula je od najmlađih stanovnika susjedstva Fužine, koji su u vrijeme izolacije uslijed Covid-19 pandemije izrađivali male predmete – suvenire, u želji da ih poklone svojim susjedima.

Stoga se svi koji će se pridružiti ovom virtualnom razgovoru, pozivaju da prikažu i svoj predmet, poklon ili suvenir namjenjen stvarnim ili zamišljenim, sadašnjim ili budućim susjedima te onima za koje bi željeli da postanu njihovi privremeni sugrađani.

Fuzzy speculation on neighbourhoods održava se istovremeno u sklopu austrijskog Angewandte festivala 2020 i programa 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

O susjedstvu Fužine i partnerstvu s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Beču

Na prošlogodišnjem Goranskom panelu o djeci: Djeca u Fokusu, iniciranom od strane Primorsko-goranske županije, u susjedstvu Mrkopalj, Đulija Malatestinić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije iznjela je demografske pokazatelje Gorskog kotara te činjenicu da se većina osnovnih škola u tom dijelu Hrvatske zatvara jer jednostavno nema dovoljnog broja djece.

Tom statistikom pogođena je i Općina Fužine. Dok je škola u Vratima već nekoliko godina zatvorena, škola u Liču broji tri učenika prvog i drugog razreda. Upravo ova tema postala je okosnicom programa susjedstva Fužine Europske prijestolnice kulture, koji se u protekle tri godine razvijao u suradnji s timom susjedstva Fužine i europskim partnerima.

Oformljena je suradnička platforma s bečkom Akademijom primijenjene umjetnosti – katedrom za znanost i umjetnost, na kojoj su studenti, profesori, lokalne institucije i građani u proteklom razdoblju na različite načine razvijali modele podrške, dijaloga i brige, upravo fokusirane na tu temu i zajednički došli do formiranja ideje i projekta Elsewhere School.

O Angewandte festivalu 2020

Angewandte festival 2020 održava se od 23. do 26. lipnja 2020.g., a cjelokupni program odvija se putem online platformi i akcija u javnom prostoru. Festival je godišnje događanje u organizaciji Akademije primjenjenih umjetnosti u Beču koja se zbog situacije s koronavirusom odlučila usredotočiti na alternativna izložbena mjesta u digitalnom i javnom prostoru.

Budući da studenti, predavači i zaposlenici ne mogu izlagati svoje radove unutar sveučilišnog prostora, odlučili su ovogodišnji Festival preseliti u virtualne prostore.

Više o festivalskom programu može se pronaći na sljedećoj poveznici: https://angewandtefestival.at/

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.