Obuljen Koržinek: "Dujmićeve pjesme postale su dijelom najšire narodne baštine"

Kultura 04. kol 202019:44 > 19:45
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U povodu odlaska Rajka Dujmića, barda hrvatske popularne glazbe i kulture, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze iskrene sućuti, priopćeno je iz Ministarstva kulture.

Njegovom pojavom hrvatska glazbena scena dobila je izrazitu autorsku osobnost, vrsnog skladatelja čije su pjesme osvojile duše i srca publike najšireg spektra ukusa i senzibiliteta.

Nakon kratke ali zapažene epizode na hrvatskoj rock sceni njegov pravi glazbeni uspon započinje okupljanjem grupe Novi fosili s kojom kao autor i pjevač ostvaruje najveće uspjehe potvrđene milijunskim nakladama nosača zvukova.

VEZANE VIJESTI

Neke njegove pjesme nadrasle su autorske okvire postavši dijelom najšire narodne baštine. Međunarodni uspjeh ostvario je s grupom Riva pobjedom na Eurosongu 1989.

No, ističe ministrica kulture i medija, s posebnim emocijama sjećamo se pjesme “Moja domovina”, koju je Rajko napisao sa Zrinkom Tutićem, a koja je u ratnim vremenima i u razdoblju egzistencijalne ugroženosti čitava naroda bila doživljena kao izraz najsnažnijeg umjetničkog otpora i himna zajedništvu, stoji u izrazima sućuti koje je, u ime Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i medija, obitelji Dujmić uputila ministrica Nina Obuljen Koržinek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.