Otvoren 3. Bijenale industrijske umjetnosti

Kultura 09. lis 202016:10 > 16:11
Dusko Marušić/PIXSELL

Prigodnim programom u petak je u Labinu otvoren 3. Bijenale industrijske umjetnosti, u sklopu kojega će se pod naslovom "Ride Into the Sun" - "Ravno u Sunce", preuzetog iz pjesme grupe Velevet Underground, u okviru 16 izložbi predstaviti radovi 66 umjetnika i umjetničkih kolektiva.

Ova će se kulturna manifestacija suvremenih umjetničkih praksi, koju je osnovao umjetnički kolektiv “Labin Art Express XXI” održati do 21. studenoga, a radove 66 domaćih i međunarodnih umjetnika i umjetničkih kolektiva kurirali su nezavisna kustosica i umjetnička voditeljica APOTEKE – Prostora za suvremenu umjetnost u Vodnjanu Branka Benčić, direktor Umjetničkog instituta u Beču i bivši direktor Kunsthalle iz Beča Gerald Matt te nezavisni kustos i voditelj istraživanja u Međunarodnom udruženju bijenala Christian Oxenius.

Po riječima Branke Benčić, izložbeno će manifestacija zauzeti tri geografski odvojene, ali tematski međusobno povezane cjeline – Labin s kulturnim centrom Lamparnom i susjednom, rudarskom Rašom funkcionirat će kao polazišna točka i svojevrsno središte Bijenala iz kojeg se razvija u druge gradove – Opatiju, Pulu, Rijeku i Vodnjan.

Otvorenje 3. Bijenala industrijske umjetnosti počelo je u Labinu skupnom izložbom u DKC Lamparni na kojoj su predstavljeni radovi umjetnika Bena Caina, Jasmine Cibic, Dušice Dražić i Wima Janssena, Damira Očka, Elvisa Lenića i drugih, a nastavlja se trostrukim otvorenjima izložbi u Raši gdje će se u bivšoj rudarskoj menzi predstaviti radovi Gülşah Mursaloglu, Prabhakara Pachputea, Nikolasa Ventourakisa, Berta Theisa i Thea Prodromidisa, te u bivšoj tvornici 25. Maj gdje će se predstaviti radovi Hane Miletić, Igora Eškinje, Borisa Cvjetanovića, Terese Cos i Maruše Sagadin. Večeras će se u vodnjanskoj Apoteci otvoriti samostalna izložba prošle godine prerano preminule pulske kiparice, keramičarke i slikarice Marine Orlić dok se program završava u Labinu koncertima glazbenih sastava Ples i ABOP.

Subotnji program otvorenja Bijenala počinje na pulskom Forumu u podne performansom Labin Art Expressa Underground City XXI te otvorenjima izložbi u Augustovom hramu, Povijesnom i pomorskom muzeju Istre te u galeriji Amfiteatar gdje će biti postavljena samostalna izložba američkih video umjetnika Mary Reid Kelley i Patricka Kelleya. Dvodnevno otvorenje završava se u subotu u 18 sati velikim otvorenjima grupne izložbe u umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji i glazbeno-izložbenim programom u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.