Premijera predstave "Carevo novo ruho" u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

Kultura 17. lis 202022:01 > 22:02
Izvor: Pixabay (ilustracija)

U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u subotu je premijerno izvedena predstava "Carevo novo ruho", nastala u koprodukciji ovog kazališta i Lutkovnog gledališča Maribor.

Predstava redatelja Zorana Petroviča po motivima Hansa Christiana Andersena sastavni je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Premijera u mariborskom lutkarskom kazalištu održana je 26. lipnja ove godine.

U predstavi dvojica dječaka se igraju u napuštenoj tvornici tekstila, a igračke su im konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Pripovijedaju priče zamišljajući drugačiji svijet, u kojem njihovi roditelji ponovno imaju posao, a tvornica opet radi. Dječaci žive u svijetu kojim vlada car, pa se u predstavi razvija dobro poznata priča o prevarantskom stvaranju careve nove odjeće. No, u ovom slučaju, zlatnici koje lažni modni kreatori steknu prevarom podijele se građanima.

Priča ove predstave nastoji djecu zabaviti, ali ujedno im i ponuditi razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život, što i određuje suvremeni svijet, ideja je autora.

Dramaturg je Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta Toni Soprano i Monika Pocrnjić. Soprano je i kostimografkinja, autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom a skladatelj je Josip Maršić.

Predstavu izvode Tilen Kožamelj (Gradsko kazalište lutaka Rijeka) i Uroš Kaurin (Lutkovno gledališče Maribor).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.