Prvi festivalski dan ZFF-a: od Havela do Runarssonova Islanda

Kultura 09. stu 202011:04 > 11:07
Samir Ceric Kovacevic

Zagreb Film Festival prvi službeni dan donosi, uz ostalo, biografiju češkog pisca i državnika Vaclava Havela, vizualno očaravajuću božićnu razglednicu s Islanda u režiji Rúnara Rúnarssona i prvi blok domaćeg kratkometražnog programa Kockice te međunarodne kratke konkurencije.

Filmovi su dostupni za gledanje u periodu od 24 sata, odnosno od ponedjeljka, 9. studenog u 18 sati do utorka 10. studenog u 18 sati. Svi filmovi prikazuju se na platformi kinoeuropa.hr, osim filmova iz programa Kockice, koji će biti na adresi croatian.film.

U glavnom natjecateljskom programu prikazuju se dva nagrađivana europska ostvarenja – biografski film “Havel” u režiji Sláveka Horáka koji u razdoblju od 30 godina, prati Havelovu postupnu transformaciju iz bezbrižnog boema u žestokog borca za ljudska prava.

Iz glavnog programa izdvaja se i nagrađivano debitantsko ostvarenje bosansko-hercegovačkog redatelja Nermina Hamzagića “Pun mjesec”, koji je u Cottbusu osvojio nagradu Ekumenskog žirija i nagradu za najboljeg glumca (Alban Ukaj), a nalazi se na popisu filmova nominiranih za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji najboljeg debitanta.

VEZANE VIJESTI

Glasovi gledatelja odlučit će o najboljem filmu iz programa Ponovno s nama, s uratcima etabliranih redatelja koje ZFF prati od njihovih samih početaka.

U prvom festivalskom bloku tog programa je novi film miljenika zagrebačke publike Rúnara Rúnarssona, “Jeka”, koji u poetičnom mozaiku sastavljenom od 56 kratkih vinjeta snimljenih u vremenu božićnih i novogodišnjih praznika, otkriva Island u njegovoj kompleksnoj bajkovitoj punini, slažući pritom bridak ali nježan portret suvremenog društva, najavljeno je sa ZFF-a.

Ponovno s nama donosi i projekciju apsolutnog pobjednika Pule sa osvojenih šest Zlatnih arena, filma “Tereza37” scenaristice i glavne glumice Lane Barić u režiji Danila Šerbedžije.

Ta “toplo-humorna i na trenutke razorna generacijska drama” prati ženu u kasnim tridesetima koja počinje preispitivati svoj rutinirani brak što potakne niz događaja dok ona pokušava ugrabiti svoj komadić sreće.

U popratnom programu Velikih 5, koji obuhvaća ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija, u ponedjeljak se prikazuje španjolski film “Madre” Rodriga Sorogoyena.

To je dugometražna verzija Sorogoyenova istoimenog kratkog filma nominiranog za Oscara, u kojem majka dobiva zastrašujući poziv od šestogodišnjeg sina, kojeg je otac napustio na nepoznatoj plaži u Francuskoj. Deset godina nakon sinova nestanka, ona živi na toj istoj plaži gdje vodi restoran i počinje razvijati odnos s tinejdžerom Jeanom koji je neodoljivo podsjeća na izgubljenog sina.

Natjecateljski program hrvatskih kratkometražnih filmova Kockice otvara film “Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem” u režiji glumice, scenaristice i redateljice Sanje Milardović, a Međunarodnu kratkometražnu konkurenciju tri filma, egipatski “Ne želim zaboraviti” redatelja Sameha Alae nagrađen Zlatnom palmom za najbolji kratki film u Cannesu, kolumbijski “Između tebe i Milagros” redateljice Mariane Saffon, proglašen najboljim filmom venecijanskog programa Horizonti, te film “Praznina” ruskog redatelja Antona Sazonova, s osvojenom nagradom za režiju na festivalu u Locarnu.

#related-news_0

Svoje posebno, 5. izdanje u sklopu 18. ZFF-a ima i festival po mjeri najmlađe publike, KinoKino — Međunarodni filmski festival za djecu na čijem je programu od ponedjeljka do utorka njemački film “Jako jako daleko” redateljice Sarah Winkenstette.

Prikazan i nagrađen na mnogobrojnim festivalima od češkog Zlína do Chicaga, film se bavi se razvojem prijateljstva između dvojice suparnika u školskom nogometnom timu kojima je zajedničko što su obojica pridošlice u novom gradu.

Na programu Industrije, edukativne platforme ZFF-a, u ponedjeljak će se održati Masterclass na temu usamljenosti u videoigrama koji će održati Cornelia Geppert, kreativna direktorica njemačkog studija Jo-Mei i to na primjeru igre Sea of Solitude.

Besplatni popratni program filmova koje su odabrali programski urednici nekoliko europskih festivala, Festivali pod reflektorom, donosi film “Mračne priče” redateljskog dvojca braće D’Innocenzo iz programa Festivala mediteranskog filma Split i selekciju kratkih filmova iz programa Horizonti Venecijanskog filmskog festivala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.