ZFF: Političke teme u kontekstu humora i fantazije

Kultura 10. stu 202010:35 > 10:38
Samir Ceric Kovacevic

Konkurencija Zagreb Film Festivala u programu s utorka na srijedu donosi i dva filma rijetko prisutnih kinematografija, čiji autori političke i povijesne teme stavljaju u kontekst humora i fantazije - palestinski "Gaza mon amour" i afganistanski "Sirotište".

Film braće Tarzana i Araba Nassera “Gaza mon amour” aktualni je predstavnik Palestine u utrci za strane Oscare, koji propituje može li ljubav opstati i nehumanim uvjetima.

Po riječima redatelja, taj je film priča o jednostavnim stanovnicima koji žive u kompleksnim uvjetima, pod izraelskom okupacijom, opsadom i stalnom opresijom, a na isti način Gazom upravlja i vlada, koju vodi islamski pokret otpora Hamas, koristeći se opresivnim metodama kako bi osigurala svoj opstanak unatoč očitom nedostatku perspektive.

“Nastojali smo pokazati kako ljubav i dalje postoji u svim tim okrutnim i neljudskim uvjetima. Jedino nas ljubav motivira da nastavimo sa životom, ona je istinski razlog našeg postojanja”, rekli su za ZFF.

Glavne uloge ostvarile su zvijezde serija Salim Daw (Fauda) i Hiam Abas (Nasljeđe).

“Sirotište” afganistanske redateljice Shahrbanoo Sadat najavljuje se kao gorko-slatka priča o odrastanju u Afganistanu tijekom sovjetske okupacije krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Premijerno je prikazan u sekciji 15 dana autora u Cannesu.

Ispripovijedan kombinacijom bolivudske fantazije, folklora i na trenutke bolnog realizma film, prati petnaestogodišnjaka koji živi na ulicama Kabula, zarađujući novac preprodajom kinoulaznica na crnom tržištu.

Ljubitelj je bolivudskih filmova pa često u glavi rekreira omiljene filmske scene, zamišljajući sebe kao glavnog junaka. Sve se mijenja kad ga policija odvodi ga u sovjetsko sirotište, ali i s promjenom političke situacije u Kabulu.

Na platformi croatian.film, u programu Kockice, prikazuje se “Devet mjeseci” Josipa Lukića, kojemu su u istom programu dosad prikazana dva filma, “Minjonja njanjonja” (2015.) i “Južno voće” (2019. – posebno priznanje).

U natjecateljskom programu međunarodnih kratkometražnih filmova prikazuju se tri uratka – “Svi psi odlaze” islandske redateljice Ninne Pálmadóttir, snimljen u hrvatskoj koprodukciji, a premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Reykjavíku, “Dustin” francuske redateljice Naïle Guiguet premijeru je imao u Cannesu, a “Smjena” portugalske redateljice Laure Carreire u Veneciji.

Program Ponovno s nama donosi film Radua Judea, “Velika slova”, hibrid dokumentarizma i fikcije koji gledatelje vodi u arhive Ceauşescuova režima, istražujući bizaran slučaj iz 1981. godine, kad je mastodontska obavještajna mašinerija tajnih službi gotovo kolabirala zbog nekoliko antikomunističkih grafita koje je kredom ispisao 16-godišnji učenik.

Tu je i “Mater”, pulski dobitnik nagrade za najboljeg debitanta, glumicu i kameru, prvo dugometražno ostvarenje Jure Pavlovića o tjeskobnom, tiranskom odnosu majke (Neva Rošić) i kćeri (Daria Lorenci Flatz), a ujedno i portret tipičnog malomišćanskog života.

Talijanski film “Najljepše godine” Gabrielea Muccina, redatelja filmova “Sedam duša” (2008.) i “U potrazi za srećom” (2006.), u kojem glavnu ulogu ima Will Smith, prikazuje se u programu Velikih 5.

To je saga o četvero prijatelja kroz razdoblje od 40 godina, čije se dogodovštine, nade, uspjesi i neuspjesi isprepleću u dirljive i zabavne priče o prijateljstvu i ljubavi, stvarajući pritom bogatu tapiseriju Italije i različitih era njezine moderne povijesti, napominje se u najavi.

U sklopu besplatnog programa Festivali pod reflektorom na rasporedu je omnibus s pet kratkih filmova nastalih u okviru SEE Factory, projekta namijenjenog promicanju novih talenata na međunarodnoj sceni, te tri dugometražna filma po izboru selektora Filmskog festivala Herceg Novi: “Ajvar” redateljice Ane Marije Rossi, “Ti imaš noć”, hvaljeni prvijenac Ivana Salatića, koji je premijerno prikazan u Veneciji, i “Mamonga” Stefana Maleševića, koji je premijeru imao u Karlovim Varima.

U programu festivala KinoKino prikazuje se nizozemski film “Jackie i Oopjen” u režiji Annemarie van de Mond, zabavna avantura koju predvode djevojčica Jackie i Oopjen, lik sa slavne Rembrandtove slike, koja je oživjela kako bi pronašla davno izgubljenu sestru.

U fokusu Industrije u utorak su koprodukcije o čemu će biti riječi na dva događanja – masterclassu Thierryja Baujarda “Igre bez granica: europske koprodukcije” i panel “Hrvatska kao igrač u europskim koprodukcijama” (od 18:30 sati).

Svi filmovi prikazuju se na platformi www.kinoeuropa.hr, osim filmova iz programa Kockice, koje se može pogledati na adresi www.croatian.film.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.