Nagrađivani filmovi s Venecije na današnjem programu ZFF-a

Kultura 11. stu 202010:40 > 10:41
Samir Ceric Kovacevic

Zagreb Film Festival u glavnom programu od srijede do četvrtka online prikazuje dva filma nagrađena na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji, "Slušaj" portugalske redateljice Ane Rocha de Sousa i "Oaza" srpskog redatelja Ivana Ikića.

Film “Slušaj”, nagrađen u Veneciji Lavom budućnosti za najbolje debitantsko ostvarenje, prati dvoje portugalskih doseljenika u predgrađu Londona koji se bore povratiti skrbništvo nad djecom prije nego što uđu u posvojiteljski sistem.

Riječ je o prvijencu Ane Rocha de Sousa, koja je prije redateljske karijere imala uspješnu glumačku karijeru, a diplomirala je i slikarstvo.

Po njezinim riječima, filmovima želi istraživati teme koje su joj privatno bliske, obiteljske priče o razdvajanju, što znači napokon početi živjeti, kako se nositi s distancama i kako ljubav pomaže da prebrodimo sve poteškoće.

Srpski film “Oaza” Ivana Ikića, jednog od najzanimljivijih novih regionalnih autora, u Veneciji je imao svjetsku premijeru, a osvojio je nagradu Europa Cinemas Label, kao najbolji europski film.

To je neobična ljubavna priča iz beogradskog doma za djecu i mlade s posebnim potrebama, koja ujedno otkriva burne emocionalne živote onih kojima sustav daje, ali i uskraćuje puno toga. Naslovne uloge tumače naturščici, štićenici tog doma.

Nove filmove starih znanaca ZFF-a moći će se vidjeti u programu Ponovno s nama, danas je to, čak šesti put, Xavier Dolan, dobitnik Zlatnih kolica za prvijenac “Ubio sam majku”, s filmom “Matthias i Maxime”, koji se opisuje kao “čeznutljiva i suptilna studija ljubavi i prijateljstva, romansa izgrađena na nelagodi muškosti.”

U fokusu filma “Koncentriši se, baba”, nove crne komedije Pjera Žalice, je borba za nasljedstvo. Smještena je u travanj 1992. kada brojna obitelj dolazi u Sarajevo iz svih dijelova Jugoslavije kako bi se okupila oko postelje umiruće bake, koju glumi Mira Banjac.

Program Velikih 5 donosi “mali film velika srca” škotske redateljice Eve Riley, “Apsolutni početak”, toplu priču o mladoj gimnastičarki čije odrastanje obilježavaju neizvjesna budućnost, odsutni roditelji i ravnodušno društvo.

Na platformi croatian.film nastavlja se program domaćih kratkometražnih uradaka iz programa Kockice, s filmovima “Bepo” Filipa Antonija Lizatovića te “Angina pectoris” Filipa Mojzeša, dok se u međunarodnoj konkurenciji prikazuje izozemski film Putem redateljice Marit Weerheijm.

Dječji festival Kino Kino predstavlja film “Oskar i Lilli: Gdje nas nitko ne poznaje” austrijskog redatelja Arasha T. Riahija, što je”gorko-slatka odiseja” brata i sestre, izbjeglica iz Čečenije koji s majkom nastoje izbjeći deportaciju iz Austrije, no završavaju kod različitih udomitelja.

Popratni program Festivali pod reflektorom donosi tri dugometražna naslova – s festivala u Sofiji dolazi bugarski film “Irina” Nadejde Koseve, a iz Herceg Novog “Granice kiše” Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića te “Između dana i noći” Andre Martinovića.

U sklopu edukativnog programa Industrija održat će se predavanje producentica Valerije Richter i Helene Granqvist o pripremi i predstavljanju ideja za TV-serije, a u 17 sati slijedi masterclass rumunjskog majstora Radua Judea o režijskim metodama u filmovima.

Oba događanja mogu se pratiti uživo putem festivalske stranice www.zff.hr te YouTube-kanala ZFF-a.

Svi filmovi prikazuju se na platformi www.kinoeuropa.hr, osim filmova iz programa Kockice, koje gledamo na adresi www.croatian.film.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.