Izložba fotografija iz osobnog arhiva Alberta Camusa na Subversive Festivalu

Kultura 04. pro 202013:30 > 13:39
STF / AFP

Francuski institut u Zagrebu je u suradnji s ovogodišnjim Subversive Festivalom priredio izložbu "Camus, samoća i solidarnost“, posvećenu proslavljenom francuskom piscu Albertu Camusu, koja se može razgledati do 10. siječnja iduće godine.

Izložba je postavljena u povodu 60. godišnjice Camusove smrti, sastoji se od crno-bijelih fotografija iz osobnih arhiva Alberta Camusa, a adaptirana je prema knjizi Catherine Camus “Samoća i solidarnost”.

Na intiman i osjetljiv način njome se predstavlja izniman životni put dječačića iz siromašne četvrti Alžira koji je 1957. dobio Nobelovu nagradu za književnost, ističe se u najavi.

Po riječima piščeve kćeri, Catherine, radeći četrdeset godina u upravljanju očevim radom, primila je tisuće pisama iz cijelog svijeta, a o kojoj god se civilizaciji, kulturi ili temi radilo, svim je tim pismima zajedničko jedno: bratska ljubav prema Camusu.

“Zanimanje koje on pobuđuje nije samo intelektualno, postoji nešto tako instinktivno, nesebično i neposredno poput prijateljstva. To je zato jer se nikad nije odvajao od drugih”, napomenula je.

U svojim zapisima o ocu podsjeća na njegove riječi o tome kako nitko ne može umrijeti u miru ako nije učinio sve što je potrebno da drugi žive, a i borio se, često sam, protiv svih oblika ugnjetavanja.

Catherine Camus smatra kako su danas ljudske vrijednosti zamijenjene vrijednostima prezira i učinkovitosti, a volja za slobodom željom za dominacijom, pa više nismo u pravu jer smo pravedni i velikodušni, u pravu smo jer smo uspjeli.

“Težnja za uspjehom navodi ljude da druge koriste kao sredstvo. Moj otac je s tim drugima, svima onima, najbrojnijima, koji svjesno i ustrajno rade ono što moraju svaki dan. U anonimnosti “, ustvrdila je.

Tijekom trajanja izložbe u Francuskom institutu prikazuje se film “Albert Camus, tragedija sreće” Joëla Calmettesa iz 1999. godine, koji pokušava dekonstruirati negativnu, tragičnu ili pak naivnu sliku koja se često veže uz ovo veliko ime moderne književnosti i političke povijesti.

Prvi dio, posvećen djetinjstvu i mladosti, vraća se na mjesto odakle potječe, u Alžir, drugi je organiziran oko pisanja “Stranca” i “Mita o Sizifu”, dok treći zamjenjuje riječ javnog čovjeka prisnijom figurom koja se distancira od pariškog kruga i komunističke ideologije.

Opus Alberta Camusa (1913-1960), alžirskog Francuza i francuskog Alžirca, nikada nije prestao biti predmet interesa, a i njegovim razmišljanjima o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju nadahnuta je ovogodišnja tema Subversive Festivala – Kreativni neposluh.

Popratni program Subversive festivala, donosi još jedan, najnoviji pogled na velikog pisca, film “Životi Alberta Camusa” Marca Benamoua iz 2020., koji ga prikazuje kroz intervjue s Camusovim prijateljima i obitelji.

U filmu, koji se može pogledati na platformi volimdokumentarce.net, govore, između ostalih, Catherine Camus, Michel Bouquet, Jean Daniel i Mette Ivers, a tu su i arhivske snimke i naracija Philippea Torretona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.