Animafest: Natjecateljski program nakon tradicionalnog piknika

Kultura 10. lip 202111:44 0 komentara
Animafest ZAGREB / Arhipelag

Animafest u četvrtak organizira svoj tradicionalni piknik za goste iz svijeta animacije, drugu godinu zaredom u Botaničkom vrtu, pa projekcije natjecateljskih programa počinju tek u poslijepodnevnim satima.

Kino SC od 15,30 sati kreće s retrospektivom ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za životno djelo Ralpha Bakshija, njegovim kritički najbolje prihvaćenim filmom  “Gužva” iz 1973. godine.

Riječ je o pomalo nadrealističkoj dramediji o njujorškom ‘wannabe’ strip-autoru u okruženju talijanske, židovske i crnačke zajednice Brooklyna, obilježenima kriminalom, sitnim poslovima, nasiljem i prostitucijom.

Kako se napominje u najavi, okvirnim motivom/metaforom flipera, obilnom dozom crnog humora i groteske te preplitanjem animacije, fotografije, igranog i arhivskog filma vještije negoli ikada prije ili poslije, Bakshi slika organsko društveno raspadanje epohe potvrđujući se kao par excellence umjetnik sedamdesetih.

Još jednim animiranim hitom nakon “Mačka Fritza” Bakshi je postao Disneyjem animacije za odrasle i ulazi u legendu, dodaje se.

Od 17,30 sati počinje glavna projekcija Natjecanja studentskog filma 3, nakon koje gostuju autori Angel Wu (Crta crta crtica), Sasha Lee (Tuga voli društvo), Nina Winiger (Iza zatvorenih vrata), Sunčana Brkulj (Kula), Marek Naprstek i Zuzana Kucerova (Mravinjak) te Ronni Shalev, Alon Sharabi i Hod Adler (Generacijsko stablo).

Nakon Velikog natjecanja kratkometražnog filma, koji počinje u 20 sati, o svojim će radovima govoriti Dotan Moreno (Bili smo razoružana bomba), Lucija Mrzljak (Roda) i Daria Kopiec (Vlastito smeće), a prikazat će se i uratci Martine Scarpelli i Joanne Quinn.

Na današnjoj posljednjoj projekciji u SC-u, od 22 sata, u Velikom natjecanju dugometražnog filma, prikazuje se samostalni projekt Gabriela Verduga Sota “Elulu”.

Soto koristi kombinaciju 2D-a i 3D-a, fotografija, igranog filma i stop animacije kako bi ispričao priču o nezaposlenom fizičaru i dogodovštinama njegove umanjene mame s mačkama i multidimenzionalnim bićima koja su kontrolom entropije svijesti događaje i pokrenula. O svome sedam godina dugom radu na filmu Gabriel Verdugo Soto razgovarat će nakon projekcije s publikom.

U Teatru &TD od 16 sati reprizira se prvo Natjecanje studentskog filma, te kratkometražnog filma, od 18 sati, a u večernjim satima slijede tematski program posvećen ljubavi i Svjetska panorama.

Kino Tuškanac donosi od 17 sati Natjecanje filmova za djecu, s filmovima koji potiču na razmišljanje o migracijama, odnosu prema životinjama i prirodi, a i daju pogled u mladenačku samopercepciju, autizam, poremećaje hranjenja, značaj doma i obitelji.

Mladi gledatelji moći će i razgovarati s autorima filmova Matilda i rezervna glava (Ignas Meilūnas) i Oblakotvorac (Hanna van Niekerk), najavljeno je.

Od 21 sat na istom se mjestu prikazujei drugi dio filmova animatora koji su privatno isprepleli s profesionalnim, ovaj put riječ je o Johnu i Faith Hubley (Rupa), Noémie Marsily i Carlu Roosensu (Više ništa ne osjećam), Ani Nedeljković i Nikoli Majdaku Jr. (Zecozemska), Alison Snowden i Davidu Fineu (George i Rosemary), Ivani Bošnjak i Thomasu Johnsonu (Udahnut život) te Veri Neubauer i Philu Mulloyu (Povratak prokletstva mumije).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!