Arheolozi pronašli ruševine antičkog hrama u Italiji

Kultura 03. velj 202208:59 0 komentara
Ilustracija: MENAHEM KAHANA / AFP

Arheolozi u južnoj Italiji otkrili su ruševine hrama starog 2500 godina, kao i artefakte iz velike pomorske bitke koji su se čuvali na tom posvećenom mjestu.

Hram je bio posvećen Ateni, božici mudrosti, a otkriven je u arheološkom parku Paestum južno od grada Salerna, navodi se u priopćenju Ministarstva kulture.

Struktura, koja je vjerojatno bila 18 metara duga i 7 metara široka, pruža uvid u najstariju fazu Paestuma, nekoć velikog grčkog grada koji su osnovali doseljenici iz Male Azije, stoji u priopćenju.

Relikvije iz pomorske bitke kod Alalije, za koju se vjeruje da se dogodila između 540. pr. Kr. i 535. pr. Kr., nalazile su se unutar hrama, rekao je Massimo Osanna, glavni ravnatelj talijanskih muzeja.

Među nalazima bile su i dvije kacige.

Prema Osanninim riječima, laboratorijski pregled trebao bi otkriti jesu li u njima skriveni natpisi koji bi mogli dati informacije o identitetu vojnika koji su ih nosili.

Istraživači pretpostavljaju da je hram izgrađen nakon pomorske bitke, za koju je starogrčki povjesničar Herodot rekao da se dogodila na istočnoj obali mediteranskog otoka Korzike.

Talijanski ministar kulture izrazio je oduševljenje otkrićima.

“Važno je s uvjerenjem nastaviti ulagati u arheološka istraživanja, koja nikad ne prestaju vraćati važne dijelove mediteranske povijesti”, rekao je Dario Franceschini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!