Banksy slavno djelo iz bolnice prodaje za 3 milijuna funti i donira zdravstvu

Kultura 09. ožu 202113:22 0 komentara
STUART MARTIN / AFP / UNIVERSITY HOSPITAL SOUTHAMPTON, Ilustracija

Najpoznatiji britanski grafiter, Banksy nada se da će uspjeti prikupiti više od tri milijuna funta za britanski NHS aukcijom svojega umjetničkog djela koje se, na početku pandemije misteriozno pojavilo u predvorju hitnoga medicinskog prijama bolnice u Southamptonu, a njime je odao počast medicinskom osoblju. 

Platno pod nazivom Game Changer, veličine jednoga četvornog metra prikazuje dječaka koji se igra svojim najdražim superjunakom, lutkom u obliku medicinske sestre, dok su pored njega u kanti za smeće odbačeni Spiderman i Batman. U općoj bolnici u Southamptonu slika se pojavila tijekom prvoga vala pandemije koronavirusa, a na njoj piše:

“Hvala vam za sve što činite. Nadam se da će ovaj moj rad barem malo razvedriti ovo mjesto, premda je većinom crno-bijelo.”

Banksy sada na dražbi prodaje originalno platno da bi prikupio sredstva za britanski National Health Service, a reprodukcija djela ostat će u bolnici. Vrijednost slike u pretprodaji se procjenjuje na 2,5 do 3,5 milijuna funta. Katharine Arnold iz aukcijske kuće Christie’s rekla je da slika “nudi naznaku nade” i da predstavlja “osobno priznanje svima onima koji se trude izmijeniti tijek pandemije”.

“Game Changer je univerzalno priznanje svima onima koji se, na prvoj liniji bore s pandemijom širom svijeta. Ovo je djelo počast snazi ​​i ustrajnosti svih zaposlenika NHS-a i svojevrsni svjetionik za osoblje i pacijente” bolnice, dodala je.

Slika Game Changer je od ponedjeljka 8. ožujka do 15. ožujka izložena u londonskom sjedištu Christie’sa, a dražba će se održati 23. ožujka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!