Bivši šef Berlinala vjeruje u oporavak kina nakon koronakrize

Kultura 02. velj 202107:34
kino, kino dvorana, film
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Bivši direktor Berlinskog međunarodnog filmskog festivala Dieter Kosslick vjeruje kako će se kina oporaviti od koronakrize, no i da će morati smanjiti utjecaj na okoliš. 

„Puno ljudi primjećuje stvari na koje su ranije zaboravili. Bilo to kuhanje ili kultura“, rekao je Kosslick agenciji dpa.

Bivši šef Berlinala kazao je kako nikad nije čuo toliko pohvala kulturi kao tijekom pandemije. „Stoga sam uvjeren da će se kina vratiti. No, bit će to drugačije“.

U Njemačkoj, kao i diljem Europe, kina su zatvorena zbog pandemije koronavirusa, a mnoga od njih svoj su program prebacila na internet.

Kosslick, koji je na čelu festivala bio od 2001. do 2019. godine, govorio je za medije uoči objave svojih memoara koji u Njemačkoj izlaze u utorak, a u kojima razmatra i budućnost filmske industrije.

Naglasio je kako će na nju svakako utjecati streaming servisi, ali i da ona treba razmisliti o svom utjecaju na okoliš.

Ako se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen želi držati svog plana o klimatskoj neutralnosti Europske unije do 2050. godine, „tada svatko mora raditi na značajnom smanjenju emisije CO2“, smatra Kosslick.

„Već postoji priručnik Federalnog filmskog odbora o preustroju kinodvorana – mnogo toga o promjeni ventilacije, izolacije, ili čak i prehrane“, dodao je 73-godišnjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar