Bulić i Šerbedžija: Žene se moraju i dalje boriti za pravo na iste uvjete rada

Kultura 08. ožu 202122:13 > 22:15 0 komentara
N1

Kultura je u pandemijskim zatvaranjima stradala među prvima no strast umjetničkog stvaranja nije zaustavljena. Pokazalo se i da online kazalište u novom normalnom ne može zamijeniti onaj doživljaj i kemiju koji publika ima u gledalištu. U emisiji Izvan okvira gostovale su kazališne umjetnice – glumica Lucija Šerbedžija i glumica i redateljica Senka Bulić čije kazalište Hotel Bulić slavi 20. rođendan.

Kako se emisija održala na Dan žena, Senka Bulić istaknula je kako se kroz dvadeset godina kazališta mnogo bavila ženskim temama.

“Žena je netko tko je ekonomski snažan, ravnopravan drugom i drugim članovima društva. Stalno govorimo o nekoj ravnopravnosti, a plaće su u velikom nesrazmjeru. Poslije to i na mirovinu utječe te to dovodi do toga da umirovljenice žive na rubu egzistencije.

Moramo se boriti za pravo na iste uvjete rada, učvrstiti svoje pozicije. Žena treba biti čvrsta i samostalna, treba se učvrstiti društvena i politička pozicija žene”, rekla je Senka Bulić i kazala kako su, iz njenog iskustva, žene uvijek vrjednije.

“Žene su uvijek vrjednije, moćnije i kada se dogodi neka uloga – vidi se silan rad, ekspresivnije su. Ne mogu reći ništa nasuprot muškarca, ali žene ono što naprave naprave fantastično, iako je muških uloga mnogo više”, rekla je Bulić.

Senka Bulić

Seksualno zlostavljanje i uznemiravanje u kulturnoj industriji, pa i na samoj Akademiji dramskih umjetnosti, obje je umjetnice zgrozilo, no same, kažu, niti su imale takvih iskustava, niti poznaju nekoga tko jeste.

“Nikada nisam naišla na nešto takvo. Drago mi je što se pojavio val u kojem su ugroženi ljudi, žene mogli iznijeti svoja iskustva bez straga da budu osuđeni”, rekla je Senka Bulić.

Mira Furlan nam je ostavila veliko nasljeđe

Odlazak Mire Furlan veliki je gubitak za kazalište, kako hrvatsko, tako i svjetsko, istaknule su umjetnice.

“Smrt Mire Furlan je jedna velika tragedija. Ona je bila predivna osoba, znala sam je privatno, kada sam bila u Los Angelesu bila sam kod nje neko vrijeme…”, rekla je Lucija Šerbedžija. Kazala je kako je izostanak komemoracije za Furlan u Zagrebu sramotan, ali kako nije dovoljno upućena da bi mogla komentirati.

Senka Bulić kazala je kako je Furlan ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi.

“Ona će ostati u povijesti kazališta i filma zbog svog velikog talenta. Ostavila nam je veliko nasljeđe, ostavila je veliki trag. Njene uloge su od nje napravile od nje ono što ona jeste”, rekla je Bulić.

Kada je u pitanju srpski film Dara iz Jasenovca, koji je u Srbiji uglavnom dobro primljen, dok je u Hrvatskoj i inozemstvu pokupio brojne kritike, obje se gošće slažu kako je kod filmova koje financira država uvijek postojan rizik da će biti pristrani.

“Državni filmovi uglavnom kada su naručeni budu propagandni. Bavljenje takvim temama, kakva je Jasenovac, traži moćnog redatelja koji bi se bavio temom zla. Ne bi trebalo ponovno dijeliti ljude i stvarati utakmicu između ustaša i četnika. Treba ulaziti u mehanizme zla, što je u ljudskoj prirodi što dopusti da se takvo nešto napravi. Treba doći do katarze, da ljudi nakon toga nikada više ne pomisle učiniti nešto slično. Kada je nešto huškački nije dobro – no film nisam gledala, stoga ne znam kakav je, možda je i fantastičan”, rekla je Bulić. Kada je država uključeni u neki art film, stvar je ipak, dodaje, drugačija.

Šerbedžija je dodala kako bi trebalo bi biti moguće i s uplitanjem države postići kvalitetu i objektivnost, ali kako to izgleda ipak nije.

Ravnopravnost treba postojati, a sloboda su naši izbori

Kada je u pitanju starenje u kulturnoj industriji, kažu kako svatko jednostavno treba imati pravo na svoj izbor.

“Društvo nameće kriterije, a pojedinac treba imati slobodu sam odlučivati. Ravnopravnost treba postojati, a sloboda su naši izbori. Ne treba sotonizirati one koji prodaju svoj izgled…”, rekla je Bulić.

“Rekla sam prijateljici neki dan – najljepše mi je vidjeti njegovanu ženu zrelije dobi. Žene se lakše nose sa starenjem od muškaraca”, rekla je Lucija Šerbedžija.

Lucija Šerbedžija

Kazale su kako i u kazalištu, kao i u životu, dobro dođe imati i mlade i stare na istom mjestu.

“Mladi donose svježinu, neiskvarenost, no važno je da netko ima talenta, potrebu da se bavi nečim, jer mu inače to postane dosadno, činovnički. U zadnje se vrijeme više inspiriram na likovnim događanjima, u kazalištu se lako sklizne u ponavljanje istog”, kazala je Senka Bulić.

Lokalni izbori: Izlazak na izbore je dužnost i odgovornost svakog građana

Obje su se umjetnice složile kako je važno izaći na izbore i dati svoj glas.

“Uvijek očekuješ najbolje, a kada pogledam neke svoje prošle izbore, nekada se i sramnim. Pogriješila sam u dosta svojih procjena, ali vjerujem da može biti bolje. Glasat ću za čovjeka koji ima program i Zagreb vidi kao moderan, suvremen grad, koji obraća pažnju na kulturu”, rekla je Senka Bulić.

Lucija Šerbedžija kazala je kako će ona svoj glas dati Tomislavu Tomaševiću.

“Glasat ću za Tomaševića, mislim da su promjene super stvar, i vjerujem u njega i ljude oko njega”, rekla je Lucija Šerbedžija.

Senka Bulić kaže kako se nada da će izbori donijeti ekološki svjestan i kulturan Zagreb.

“Mnogi oko mene često kažu da neće izaći jer nemaju za koga glasati, ali moramo izaći i preuzeti stvari u svoje ruke. Moramo vjerovati u to da će se okupiti glasačko tijelo kojem je stalo i koje promišlja”, rekla je Senka Bulić.

Izlazak na izbore je dužnost i odgovornost svakog građana, složile su se.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!