Dokukino KIC: Izbor filmova uz Dan antifašističke borbe

Kultura 17. lip 202112:35 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Dokukino KIC uoči Dana antifašističke borbe prikazuje izbor domaćih i stranih dokumentaraca koji progovaraju o važnim i za današnji kontekst ključnim temama povijesnog sjećanja te individualnog i kolektivnog otpora politici zaborava, nepravdi i svim oblicima mržnje.

Program se otvara u petak, 18. lipnja projekcijom nagrađivanog dokumentarca “White Riot” Rubike Shah, “nezaobilaznog vodiča iz glazbenog aktivizma koji nas vraća u vrijeme krajem ’70.-ih, kada dolazi do uspona rasizma, fašizma i neonacizma”.

U Engleskoj se tada okupljaju progresivni i popularni glazbenici u inicijativi Rock Against Racism (RAR) i svoje gaže pretvaraju u žarišta otpora, podsjeća se u najavi.

Isti dan ciklus se nastavlja imaginarnom ratnom pričom koja je inspirirana dnevnicima s ukrajinskog fronta u Drugom svjetskom ratu “Još jednom u proboj” u kojemu se autori Federico Ferrone i Michele Manzolini oslanjaju na amaterske i profesionalne arhivske snimke kako bi snažno dočarali fikcionalnu priču u kojoj se isprepliću minuli i sadašnji ratovi, dok vojnici sanjaju o povratku kući.

Posebna projekcija u subotu, 19. lipnja donosi dva dokumentarno-eksperimentalna filma koji vizualnim intervencijama preispituju varljive povijesne obrasce.

“Colonello futurista” najavljuje se kao “intrigantna posveta redatelja Vladislava Kneževića talijanskom futurističkom pokretu koji je zagovarao radikalnu transformaciju društvenih odnosa ispričana kroz neobičnu avanturu časnika Rosignolija na tragu ezoterije i okultnog.

U filmu “U nevidljivom gradu: La materia non conta” Pierrea Commaulta utopijski snovi entuzijastičnog talijanskog legionara pretvaraju se u noćnu moru uplašene hrvatske djevojke, a glasovi iz prošlosti i dalje odjekuju gradom čije je urbano tkivo nepovratno izmijenjeno, napominje se.

Kapacitet dvorane je ograničen iz epidemioloških razloga, a svoje mjesto moguće je osigurati kupovinom ili rezervacijom ulaznice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!