Evo što se ove godine najviše kupovalo na Interliberu

Kultura 16. stu 202115:44 > 17. stu 2021 14:41 1 komentar
Marin Tironi/PIXSELL

Na Zagrebačkom velesajmu u nedjelju je završio 43. međunarodni sajam knjiga Interliber, vodeći sajam knjiga na ovim prostorima.

Više od 230 izlagača iz 14 zemalja tijekom šest dana promoviralo je svoje naslove u paviljonima 5, 6 i 7a. U sklopu popratnog programa, svaki dan, na galeriji paviljona 5 održavale su se prezentacije i predstavljanja knjiga s poznatim piscima poput Damira Karakaša, Davora Rostuhara, Đurđice Čilić i drugih, a večernji program bio je rezerviran za Premium program Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK na kojem su urednici hrvatske književne scene ugostili domaće i inozemne pisce, javne osobe i književne kritičare.

Interliber je ove godine obišao 51.951 posjetitelj, doznajemo od Nataše Mrđen Budisavljević, voditeljice Ureda direktorice Zagrebačkog velesajma. Za usporedbu, 2019. godine bilo je 380 izlagača, a sajmove Interliber, Reboot Infogamer i Inovu razgledalo je više od 150.000 posjetitelja.

Prihodi očekivano niži, ali “čitanje čini društvo boljim”

Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK, rekao je za N1 da su prihodi od ovogodišnjeg Interlibera bili očekivano niži, no da je izrazito važan kontinuitet jer čitanje čini društvo boljim.

VEZANE VIJESTI

“Kultorološki je iznimno bitno da imamo kontinuitet komuniciranja nakladnika i naših pisaca s publikom. I radi toga što kontinuitet čitanja čini društvo boljim, a ne banalnim, i radi samog eventa koji u ovim lošim vijestima donosi optimizam s pokrićem.

S poslovne strane nakladnici su riskirali u neizvjesnom okružju i najgorim brojkama covida, te su zbog koncepta ograničenja, ali i samog trenutka, imali manje prihode, što je bilo za očekivati, te se time ova točka mora gledati da je čaša polu puna, a ne polu prazna”, rekao je Kozina.

Dodaje da je paralelno sa sajmom provedena akcija Knjiga svima i svuda što je ukljičivalo online prodaju preko web shopova nakladnika te je preko cehovske stranice omogućila kupnju po Interliber cijenama, a popusti su bili organizirani i u 120 knjižara.

Što se tiče provođenja mjera, naglasio je: “Zagrebački velesajam je odradio vrlo profesionalno sajam po pitanju epidemiološkog konteksta jer je jedino tako i bilo moguće organizirati (potvrde, testovi, ograničen broj posjetitelja u jednom trenutku…), što su potvrdili i dolaskom premijer i ministri koji su se zadržali dva i pol sata u razgovoru i razgledavanju.”

Kad se govori o prihodima, Kozina kaže da su oni očekivano niži: “Prihodi su varirali od minus 40% do minus 60% u odnosu na 2019. što je bilo za očekivati.”

Najveći hitovi na ovogodišnjem Interliberu

Kao i svake godine, neki su naslovi ostvarili više prodaja i više privlačili čitatelje.

“Odlično su se prodavali domaći autori. Na štandu V.B.Z.-a puno su kupovali nove romane Zorana Ferića i Ivice Prtenjače. Na štandu Frakture velik su hit bili “Oni 2” Tisje Kljaković Braić, Disput ima novog Karakaša, dobro se prodavala “Harry Potter kuharica”, novi Lagercrantz, Nesbø, veliki je hit bila “Dina”, koja je rasprodana”, otkrio je Kozina.

Od samih izdavača saznajemo i više detalja.

Drugo izdanje Profila zbog sajma

Glavni favorit Profila bila je “Mračna kći” Elene Ferrante. Primjerci ovog naslova popularne talijanske spisateljice jednostavno su razgrabljeni pa su već treći dan Interlibera dobili njegovo drugo izdanje.

Drugo mjesto Profilovih najpopularnijih naslova na Interliberu zauzeo je “Orašar” belgijske spisateljice i ilustratorice An Leysen. Na trećem mjestu je novi krimić švedskog autora triju megahit-nastavaka serijala “Millennium” Davida Lagercrantza – “Obscuritas”. Četvrto mjesto zauzela je knjiga “Djevojka, žena, drugo” Bernardine Evaristo, a peto “Razmisli još jednom” američkog psihologa i pisca Adama Granta.

Frakturin hit karikatura

Frakturina najprodavanija knjiga bila je “Oni 2” Tisje Kljaković Braić, zatim “Oni” iste autorice, “Ispričat ću ti priču” Jorgea Bucaya i “Divni svijete gdje si” Sally Rooney.

Vrlo traženi su bili i Leïla Slimani (“U zemlji drugih”) i Bruno Šimleša (“(P)ostati zdrav”), doznajemo u Frakturi.

Disputov Karakaš jedan od najprodavanijih na sajmu

Najprodavanija Disputova knjiga na Interliberu bio je roman “Okretište” Damira Karakaša. Taj je naslov vjerojatno bio i jedna od najprodavanijih knjiga na Interliberu uopće, dodaju u Disputu.

Druga Disputova knjiga po prodaji bila je knjiga priča Đurđice Čilić “Fafarikul”.

Biografije adut Sandorfa

Iz Sandorfa doznajemo da su im najprodavaniji naslovi bile njihove dvije velike biografije koje su izašle za Interliber: biografija Dantea Alighierija (autor Marco Santagata) i Nietzscheova biografija (autora Ruedigera Safranskog).

Zatim dobro su prošli popularna jezična studija “Jeziku je svejedno” Mate Kapovića, Anđela Starčevića i Daliborke Sarić, “Svjetska povijest stripa“, veliki enciklopedijski pregled “devete umjetnosti”, putopis Hrvoja Ivančića “Iza Mjesečevih planina” i doslovno potresni roman Nade Gašić “Devet života gospođe Adele“.

Nikad objavljene pjesme Bukowskog hit V.B.Z.-a

Najprodavaniji naslovi ovog Interlibera u izdanju V.B.Z.-a bili su “Oluja za žive i mrtve” Charlesa Bukowskog gdje su skupljene nove i nikad do sada objavljene pjesme.

Vladao je velik interes i za “Putujuće kazalište” roman Zorana Ferića, “Sine, idemo kući” roman Ivice Prtenjače, “Mozak bez granica” – znanstveno popularnu knjigu i svjetski bestseler Jima Kwika te “Pelagiju i bijelog buldoga”, triler poznatog ruskog autora Borisa Akunina. Više informacija o ovim izdanjima pronađite ovdje.

Kuharica Harryja Poterra hit sajma i Lumena

Kako javlja Školska knjiga, među njihovih prvih pet najprodavanijih knjiga nalazi se nekoliko fantastičnih naslova. Na prvom mjestu je “Čarobno kraljevstvo bajki” Kate Davies i Lucille Clerc, a slijedi “U potrazi za Atlantidom – Putovanje arhitekturom za male sanjar” Carla i Renza Piana. Treće mjesto zauzeo je priručnik “Vještine učenja” Stelle Cottrell, a četvrto i peto knjiga iz područja popularne znanosti “Magija na hrvatskome povijesnom prostoru” Denivera Vukelića te “Einstein – Njegov život, njegov svemir” Waltera Isaacsona.

Iz Školske knjige napominju da interliberski popusti vrijede do 24. studenog u svim knjižarama i webshopu Školske knjige.

Sestrinska izdavačka kuća Lumen pak imala je veliki hit, jednu od najprodavanijih knjiga sajma – “Službenu Harry Potter kuharicu – Slane i slatke čarolije”.

Od ostalih izdanja Lumena na Interliberu su se najviše kupovali Robin Hobb “Ubojičin učenik”, komplet J. R. R. Tolkiena: “Gospodar prstenova”, “Hobit” i “Silmarillion”, šesta knjiga serijala “Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu” Ransoma Riggsa “Pustošenje Vražjeg rala” i na kraju “Susannina pjesma”, četvrta knjiga serijala “Kula tmine” Stephena Kinga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare