“Festival prvih” na temu usamljenosti u KNAP-u

Kultura 15. lip 202113:17 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Raspisan je pozivni natječaj za umjetničke radove i projekte povezane s temom usamljenosti i socijalne izolacije za 19. Festival prvih, koji će se od 4. do 9. listopada održati u KNAP-u, Centru kulture na Peščenici.

Umjetnička organizacija Studio Artless izvijestila je kako inovativni, kritički i participativni radovi na zadanu temu mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju, pod uvjetom da autor u tome mediju radi po prvi put.

Izvan konkurencije razmatrat će se i radove povezane s temom u mediju u kojem je autor već radio, a prijave s opisom rada, kratkom biografijom autora/ice i kontaktom šalju se [email protected], do 15. srpnja.

Kako se ističe u najavi, središnja tema 19. Festivala prvih “Usamljenost i socijalna izolacija” oslanja se na razdoblje krize u kojoj trenutačno živimo, bez točnih saznanja o njezinom trajanju i krajnjim posljedicama, te na epidemiološke mjere koje smo dužni poštovati, a koje izazivaju različite kolektivne i individualne reakcije stresa.

Usamljenost kao jedna od njih definira se kao neugodan osjećaj odvojenosti od drugih, a psiholozi taj osjećaj opisuju kao stanje koje pojedinac može doživljavati neovisno od stvarne izdvojenosti, najčešće zbog nerazmjera između želje za komunikacijom i interakcijom i stvarnog iskustva.

Kako se napominje u najavi, sve veći broj samačkih domaćinstava (oko 23 posto u Hrvatskoj), smanjivanje obitelji i slabljenje obiteljskih povezanosti, jačanje narcizma pod utjecajima suvremenih “društvenih mreža” i selfi kulture, doprinose takvom stanju.

Usamljenost također može biti povezana i sa stvarnim manjkom socijalnih kontakata – socijalnom izolacijom – povezanom s bolešću, nezaposlenošću, siromaštvom, odvojenošću od prijatelja, obitelji i rodbine.

Prema katalonskom sociologu Manuelu Castellsu, moguća i isključenja iz mreža iz različitih razloga, od nedostatka tehnološke infrastrukture, ekonomskih ili institucionalnih prepreka pristupu mreži do manjka edukacije ili kulturnog kapaciteta za korištenje Interneta i slično.

“Udruženi s pandemijom i strahom od mogućeg nedovoljno poznatog oboljenja te svakodnevnom nesigurnošću, uz preporuke o fizičkom distanciranju i izbjegavanju izlazaka u prostore s većim brojem ljudi, mentalno stanje cijele populacije, mladih, djece i marginaliziranih društvenih grupa, starijih, osoba s invaliditetom ili sa slabijim imunitetom, ozbiljno je dovedeno u pitanje”, ističe se.

Svi su ti fenomeni polazne točke kulturnog i umjetničkog istraživanja koja će se predstaviti na ovogodišnjem Festivalu prvih, koji otvara prostor mladim umjetnicima, ali i potiče one već afirmirane da se okušaju u medijima u kojima uobičajeno ne djeluju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!