HNK najavio ambicioznu sezonu i Festival svjetskog kazališta

Kultura 06. ruj 202114:16 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL/ilustracija

Vodstvo Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) izrazilo je u ponedjeljak zadovoljstvo rezultatima rada u proteklim sezonama opterećenim pandemijom i potresima, te najavilo ambicioznu sezonu i zanimljiv 19. Festival svjetskog kazališta.

Intendantica Dubravka Vrgoč rekla je da su ansambli HNK-a odigrali vrhunske predstave, kroz svoje projekte doveli svjetska imena, učinili kazalište razumljivije široj publici i ostvarili 90-postotnu popunjenost gledališta.

Ponosni smo što smo u vremenu nesreće uspjeli stvoriti sigurno kazalište i povjerenje publike, kazala je.

Podsjetila je na najuspješnije predstave, na Svjetski festival kazališta, Festival ljetne večeri HNK, kao i na Filozofski teatar koji je oko velikih filozofa i sociologa znao okupiti više od 1000 posjetitelja.

Najviše veseli što smo sačuvali publiku, što je uspjelo malom broju kazališta u Europi, istaknula je dodavši da je više od pola milijuna ljudi gledalo predstave online, a u prva tri dana nakon što je otvorena pretplata za sljedeću sezonu svoje su mjesto osigurale 929 osobe.

Premijere u idućoj sezoni

Tijekom naredne sezone ansambl opere predstavit će premijere “Lastavice” Giacoma Puccinija, “Traviata” Giuseppea Verdija, “Evgenij Onjegin” Petra Iljiča Čajkovskog i “Posljednji intermezzo” Berislava Šipuša.

Ansambl drame pripremio je premijere “64” Tene Štivičić, “Genijalna prijateljica” Elene Ferrante, “Povijest pčela” Maje Lunde i “Pustolov pred vratima” Milana Begovića, dok će ansambl baleta premijerno odigrati predstave “Decadance” Ohada Naharina, “Gospođa Bovary” Valentine Turcu i Gustava Flauberta te “Giselle” Adolphea Adama i Joséa Carlosa Martíneza.

U okviru Festivala svjetskog kazališta tijekom rujna bit će odigrane tri predstave. Talijanska skupina Teatro dei Venti odigrat će ulični spektakl “Moby Dick” na otvorenom, ispred HNK, golemi kazališni stroj s posadom od 20 umjetnika.

Nezavisno kazalište Gent izvest će belgijsku predstavu “Obitelj” Mila Raua. Predstava je rađena po tragičnom događaju iz Calaisa 2007. kad je cijela jedna obitelj počinila samoubojstvo, a igrat će ju glumački par kojima će se na sceni prvi put pridružiti njihove dvije kćeri tinejdžerke.

Također, teatar iz Novosibirska odigrat će Čehovljevu dramu “Tri sestre”, koristeći kombinaciju jezika za gluhonijeme.

Nazvavši tu predstavu najvećom senzacijom Festivala svjetskog kazališta, voditelj drame Ivica Buljan kazao je da se raspon predstava toga festivala kreće “od duboko intimnog do uličnog spektakla”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!