Hrvatski filmovi na festivalima u BiH, Srbiji i Sloveniji

Kultura 28. lis 202114:12 0 komentara
film, kino, projektor, projekcija, festival, filmski,
Photo by Alex Litvin on Unsplash

Niz hrvatskih filmova sudjeluje u listopadu i studenom na filmskim festivalima u regiji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Na ovogodišnjem 15. izdanju Mostar Film Festivala – festivala filmske glume, koji se održava od 28. listopada do 1. studenog, prikazuje se osam hrvatskih filmova.

Od 4. do 9. studenog u Beogradu se održava filmski festival Slobodna Zona, u čijem se programu nalazi pet filmova te jedna epizoda serije Kolaži o laži.

Šest se hrvatskih dugometražnih i kratkometražnih naslova prikazuje i na Ljubljanskom filmskom festivalu LIFFE koji se održava od 10. do 21. studenog.

U sklopu natjecateljskog programa Mostar Film Festivala – festivala filmske glume prikazuju se “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste, “Po tamburi” Stanislava Tomića, “A bili smo vam dobri” Branka Schmidta te manjinska koprodukcija “Nebesa” Srđana Dragojevića (hrvatska koproducentica je Darija Kulenović Gudan, Studio dim).

U dokumentarnom programu istog festivala je “Demo” Branka Schdmita te “Berak, neispričana priča” Branka Ištvančića i “Spomenici hrvatskih kipara na tlu Srbije” Stipe Ercegovića.

U studentski program je, pak, uvršten diplomski film producenta Filipa Praha, Ravno do dna, čiju režiju potpisuje Matej Matijević.

Osim filmova koji će se prikazivati u autokinu i na Sveučilištu u Mostaru, festival donosi i brojne popratne događaje, među kojima je i Masterclass radionica pod nazivom “Gluma pred kamerom” koja će se održati od 30. listopada do 1. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar.

Voditelj radionice je redatelj i glumac Dejan Aćimović, a gosti su glumica Ksenija Marinković i glumac Goran Grgić.

Na radionici će sudjelovati studenti Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, dok će, zbog pandemije koronavirusa, u online formatu sudjelovati i studenti filmskih akademija iz Zagreba, Novog Sada i Cetinja. Ulaz je slobodan.

Festival Slobodna zona, koji  donosi bogati program u kinodvorane diljem Beograda, Novog Sada i Niša, a u natjecateljskom programu Slobodne zone “Horizonti Balkana” prikazuje se dugometražni igrani film “Murina” Antonete Alamat Kusijanović, srednjometražni dokumentarni studentski film “Čekaj me” Damira Markovine te manjinska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film “Žica” Tihe Gudac.

U međunarodni natjecateljski program uvršten je dugometražni dokumentarno-igrani film “Aleph” Ive Radivojević koji nastaje u američko-hrvatsko-katarskoj produkciji.

Na festivalu će se održati i posebna projekcija epizode serije “Kolaži o laži”, a nakon projekcije održat će se panel diskusija u kojoj sudjeluju novinarka Maja Sever i redatelj Nebojša Slijepčević, koji je i član međunarodnog žirija, kao i hrvatski spisatelj, scenarist i novinar Jurica Pavičić.

Hrvatska produkcija u studenom će se predstaviti i na 32. Ljubljanskom filmskom festivalu LIFFE, koji se odvija od 10. do 21. studenog u kinima diljem Ljubljane, Maribora, Celja i Novog Mesta, te online.

U programu Perspektive prikazuje se “Murina” Antonete Alamat Kusijanović, a u sklopu ostalih programa publika će imati prilike pogledati i tri hrvatske manjinske koprodukcije: “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” Radua Judea, “Nebesa” Srđana Dragojevića i “Kapa” Slobodana Maksimovića.

Dva se hrvatska kratkometražna filma prikazuju i u programskom bloku “Europa u kratkome”, igrani film “Kazneni udarac” Roka Bičeka i animirani film “Arka” Natka Stipaničeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!