Južnoafrički pisac Damon Galgut dobitnik nagrade Booker za književnost

Kultura 03. stu 202122:45 0 komentara
Tolga Akmen / AFP

Južnoafrički autor Damon Galgut dobitnik je ugledne nagrade Booker za svoj roman "The Promise" (Obećanje) o bjelačkoj obitelji koja nije ispunila obećanje i dala vlastiti dom njihovoj crnoj služavci.

Galgutu je to bila treća nominacija za nagradu vrijednu 50.000 funti za književnost na engleskom jeziku.

“Trebalo je dosta vremena da dođem do ovoga i sada kada sam uspio osjećam da tu ne bih trebao biti”, rekao je u prigodnom govoru.

“Bila je ovo sjajna godina za afričku književnost i volio bih je prihvatiti u ime svih ispričanih i neispričanih priča, pisaca za koje se čulo i onih za koje se nije čulo s tog sjajnog kontinenta kojem pripadam. Molim vas nastavite nas slušati, još puno toga imamo za reći”, kazao je.

Roman počinje sredinom 80-ih i pokriva nekoliko desetljeća i južnoafričkih predsjednika sve do Jacoba Zume. Ispričan je kroz četiri obiteljska pogreba i počinje s djevojkom koja je čula oca kako majci na umoru obećaje da će njihova crna služavka dobiti u nasljedstvo aneks u kojem živi što on poslije zaniječe.

New Yorker je roman nazvao “sjajnim”, a Sunday Times iz Južnoafričke Republike smatra začudnim koliko je povijesti Galgut uspio ispričati u tako kratkom romanu”.

Galgut, koji je svoj prvi roman napisao u dobi od 17 godina, time je treći dobitnik Bookera iz Južne Afrike, nakon što su ga dobili Nadine Gordimer i J. M. Coetzee, inače i dobitnici Nobelove nagrade.

Bio je nominiran dvaput za Bookera: 2003. za roman “Good Doctor” te 2010. za “In a Stragne Room”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!