“Kazališno vijeće postupilo suprotno uputama gradonačelnika i stavu ministrice”

Kultura 02. kol 202218:58 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan u utorak je ustvrdila da je Kazališno vijeće (KV) HNK Ivana pl. Zajca, poslavši Gradskom vijeću prijedlog odluke o razrješenju intendanta Marina Blaževića, postupilo suprotno uputi gradonačelnika i stavu ministrice kulture.

Kazališno vijeće u utorak je odlučilo Gradskom vijeću proslijediti zahtjev intendanta Blaževića za prijevremenim završetkom mandata u prosincu 2023., ali i prijedlog za razrješenje po kojemu Blažević više nema povjerenje Kazališnog vijeća.

Sandra Krpan u priopćenju ističe kako je ministrica poslala dopis “u kojem izražava žaljenje zbog situacije u Rijeci i činjenice da se već tjednima vodi neargumentirana hajka protiv riječkog intendanta” te kako smatra da ne postoje temelji za njegovo razrješenje. Ministrica je, kaže, navela da se u još nekoliko gradova politički sukobi rješavaju smjenama sposobnih ravnatelja u kulturi ili se, pak, kulturne institucije koriste kao sredstvo za postizanje drugih ciljeva.

Zamjenica gradonačelnika smatra da obrazloženje sadrži paušalne ocjene, da je sramotno i u maniri linča iznesena ta točka na KV-u jer intendantu na sjednici nije dopušteno očitovanje te je, kaže, uvjerena da prijedlog neće poduprijeti većina u Gradskom vijeću.

Dodala je da članovi KV-a izabrani zastupati interes osnivača, Grada Rijeke, a ne poštuju uputu koju im osnivač šalje te da su danas preuzeli i odgovornost za ugrožavanje poslovanja i rada kazališta.

Osvrnula se i na zahtjev intendanta, kojim on traži skraćenje mandata na osobni zahtjev, godinu dana prije isteka mandata, ističući da ga je gradonačelnik zamolio da povuče taj zahtjev jer nema objektivnih razloga za njegov odlazak.

Sandra Krpan još je navela da je Ministarstvo kulture provelo nadzor u kazalištu, a nepravilnosti nisu pronađene te da interna revizija, koju je uputio gradonačelnik, još traje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!