“Kultna djela Lukasa Nole u analima hrvatske kinematografije”

Kultura 29. lis 202219:43 1 komentar
Sandra Simunovic/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je u subotu sućut obitelji redatelja i profesora Lukasa Nole, istaknuvši kako je hrvatska kulturna scena izgubila darovitog redatelja čija će kultna djela zauvijek ostati upisana u anale nacionalne kinematografije.

U pismu sućuti obitelji Nola u ime Ministarstva i svoje osobno, Obuljen Koržinek je istaknula kako ju je duboko ražalostila vijest o preranom odlasku jednog od naših sjajnih filmskih redatelja i profesora na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti (ADU) .

“Dokazavši svoju nespornu umjetničku darovitost i svestranost studirajući Akademiju likovnih umjetnosti, povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, te diplomiravši Akademiju dramske umjetnosti, Lukas Nola ostavio je za sobom izniman umjetnički opus filmova, scenarija i dramskih tekstova”, navela je.

VEZANA VIJEST

Bio je jedan od najboljih predstavnika Mladog hrvatskog filma koji se stvarao u 90-tim godinama, čiji su prvi filmovi “Dok nitko ne gleda”  i “Svaki put kad se rastajemo”, dočekani s oduševljenjem publike i kritike.

Zaslužio je tada i prestižnu pulsku Zlatnu arenu za scenarij, a u njegovoj režiji struka je prepoznala sjajnu stilsku eleganciju, vizualnu izvrsnost i jedinstvene žanrovske eksperimente s originalnim sadržajnim nijansama ironije.

Kao najvažnija njegova djela izdvajaju se također Zlatnom arenom nagrađeni “Nebo, sateliti”  i “Sami”, a hrvatski umjetnici sjećaju se i njegovog izvrsnog eksperimentalnog filma “Krađa” o nestalim djelima Lovre Artukovića.

Njegovi studenti pamtit će ga kao iznimnog pedagoga i intelektualca, koji ih je svojim primjerom upućivao na potrebu kontinuiranog istraživanja i eksperimentiranja, kao temelja svakog umjetničkog, pa tako i filmskog procesa, istaknula je Obuljen Koržinek.

Lukas Nola (58), umro je nakon duge i teške bolesti u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare