Legendarni Clint Eastwood oprostio se od filmske karijere

Kultura 19. srp 202115:21 1 komentar
clint eastwood
KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Clint Eastwood objavio je na društvenim mrežama da se u 92. godini oprašta od rada na filmu.

Svoju odluku, koja je mnoge rastužila, legendarni glumac objavio je na Twitteru. U objavi je napisao: “Mislim da je graciozno ostarjeti vrlo važan talent. Za mene je prekasno.”

Bogatu karijeru koja traje već više od 60 godina, Eastwood je započeo u vesternima. Uz glumu se bavio i režijom, a nagradu Američke filmske akademije, Oscara, dobio je čak pet puta.

Na velikom je platnu još od davne 1959. godine, no početak karijere nije mu bio tako sjajan. Zbog ugovora s Universalom po kojem je imao niske prihode slavni glumac morao se baviti i drugim poslovima da skrpa kraj s krajem. Bio je tako vatrogasac, radio u trgovinama te kao spasilac.

U vesternima je počeo glumiti jer je producentima jako nalikovao na kauboja, a osim Johna Waynea to nije nikome dotad uspjelo. Glumio je u popularnoj dolarskoj trilogiji krajem 60-ih godina, a poznati pončo u kojem se pojavljivao tijekom filmova nije opran niti jednom. Sam je glumac objasnio kako bi se raspao da su ga oprali.

Tijekom karijere Clint se često pokušavao baviti i u politikom, a podržao je Donalda Trumpa u njegovoj utrci za Bijelu kuću. Mnogi su ga kritizirali, no odbijao je prihvatiti činjenicu da je konzervativac. Izjavio je kako se njegova vjerovanja protive nekim Trumpovim potezima te je objasnio na kraju da nije toliko “za” njegovu politiku, no u nekim se trenucima s njim slaže.

Godine 1986. kandidirao se za gradonačelnika gradića Carmel-by-the-Sea u Kaliforniji te je pobijedio. Njegov najveći uspjeh bilo je micanje zabrane prodavanja sladoleda  u gradiću nakon godina postojanja tog bizarnog zakona.

Tijekom karijere bio je jedan najplaćenijih glumaca u Hollywoodu, a jednako je uspješan bio i kao redatelj. Za glazbu u njegovim filmovima često je zaslužan njegov sin Kyle, koji je jazz-glazbenik i skladatelj, a otac ga je u ranoj mladosti uveo u svijet filma. Sam Clint talentirani je glazbenik, a u mnogim je filmovima zaista sam odsvirao glazbu.

Clint je tijekom karijere nagrađen s pet Oscara, među kojima su se našli i zlatni kipići za najboljeg redatelja i za najbolji film. Najveći hit bio je 2004. godine kada je za film “Djevojka od milijun dolara” dobio sedam nominacija. Tada je imao 74 godine i postao je najstarija osoba ikada koja je dobila Oscara za najbolju režiju. Za svoje uloge bio je jako izbirljiv, a odbio je velike filmove poput onih o Supermanu i Jamesu Bondu.

Američki mediji pišu kako glumac ima osmero djece, no nitko nije siguran je li to točan broj. Prema dokumentarnom filmu iz 2012. godine, broj njegove djece je nepoznat, s obzirom na to da je prvo dijete dobio još dok je bio u srednjoj školi. Nitko, uključujući i biografa glumačke legende, nije otkrio točan broj. U intervjuu 2009. godine istaknuo je kako ima “najmanje sedmero djece”, a ni on sam nije siguran u to.

Zvijezda “Gran Torina” najstariju kćer 66-godišnju Laurie dobio je s Roxanne Tunis, s kojom ima i 55-godišnju kćer Kimber. Clint i njegova prva supruga Maggie Johnson imaju dvoje djece zajedno, 52-godišnjeg sina Kylea i 48-godišnju kćer Alison. 35-godišnjeg sina Scotta i 32-godišnju kćer Kathryn dobio je u vezi s Jaclyn Reevers, a 26-godišnju kćer Francescu dobio je s glumicom Frances Fisher. S Dinom Ruiz dobio je 23-godišnju kćer Morgan, piše Dnevnik.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare