MFF: U programu filmovi članova žirija i dobitnika nagrade Maverick

Kultura 15. srp 202211:47 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu bit će prikazani i filmovi članova žirija, ali i ovogodišnjeg dobitnika nagrade Maverick Gorana Markovića, izvijestili su organizatori i dodali da je ovogodišnja selekcija puna naslova koji su već osvajali nagrade na svjetskim festivalima.

O dvanaest naslova u konkurenciji glavnog programa odlučivat će prošlogodišnja dobitnica Propelera Motovuna Ninja Thyberg, poljski redatelj i glumac Piotr Domalewski i hrvatski redatelj s američkom adresom Goran Dukić, a dok oni sude o glavnoj selekciji, posjetitelji festivala moći će donijeti svoj sud o njihovim autorskim ostvarenjima, ističu organizatori.

U glavnom programu izvan konkurencije prikazat će se novi film Gorana Dukića, autora omiljenog hrvatskog kratkiša “Mirta uči statistiku” i sad već kultnog filma “Pizzerija Kamikaze”, bizarne dramedije o samoubojicama koji završe u posve neobičnoj verziji čistilišta. “Nosila je rubac črleni” hrvatski je mjuzikl čiji scenarij potpisuje Sandra Antolić. Glavni pripovjedač je animirani Isus Krist, dok je u centru radnje ljubavni život prasice Bebe.

Na putovanje u srce američke porno industrije posjetitelje vodi prošlogodišnji festivalski pobjednik “Užitak” Ninje Thyberg. Snimljen po istoimenom kratkometražnom predlošku koji je osvojio nagradu Canal Plus na Tjednu kritike festivala u Cannesu, “Užitak” je premijerno prikazan na Sundanceu, a nudi izrazito ljudski i humoristični prikaz dominantno muškog svijeta iz ženske perspektive.

Oni koji su prošle godine propustili “Što dalje odavde” nagrađivanog filmskog redatelja, scenarista i glumca Piotra Domalewskog, dobit će priliku to nadoknaditi ovog ljeta. Film prati poljsku tinejdžericu Olju koja nakon nenadane očeve smrti putuje u Irsku kako bi ga vratila doma.

Među posebnim projekcijama prikazuju se i dva filma Gorana Markovića, dobitnika počasne nagrade Maverick za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja. U čast njegovu opusu, Motovun predstavlja dva filma koja najbolje predstavljaju konfliktni odnos šire publike i vladajućih prema tom kroničaru i kritičaru jugoslavenskog i post-jugoslavenskog društva: na Puli nagrađenu “Nacionalnu klasu” i privremeno zabranjeni film “Majstori! Majstori!”, koji će posjetitelje uroniti u tragikomični svijet unutar zidova osnovne škole, u kojem odlazak čistačice u mirovinu postaje odlična izlika za organizaciju zabave o društvenom trošku. Danas klasik jugoslavenske kinematografije, film je svojevremeno dočekan na nož, a nakratko je čak bio i zabranjen zbog vrijeđanja lika prosvjetnih radnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!