Ministarstvo kulture odobrilo gotovo 8 milijuna kuna za potporu izdavanju knjiga

Kultura 21. sij 202216:13 0 komentara
books, knjige, knjiga, sajam knjiga, antikvarijat, knjižnica, knjižara,
Pixabay/Ilustracija

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je u okviru Poziva za financiranje javnih potreba u 2022. godini potporu izdavanju knjiga u ukupnom iznosu od 7.799.000 kuna za programe 71 nakladnika, a odobreni iznosi kreću se od 20 do 350 tisuća kuna.

Na Poziv za financiranje javnih potreba u kulturi za 2022. godinu za programe potpore izdavanju knjiga primljena je 151 prijava, a nakon vrednovanja koje je provelo Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost  u suradnji sa Stručnim povjerenstvom za dječju knjigu, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek donijela je odluku o dodjeli potpore izdavanju knjiga 71 nakladnika, priopćilo je Ministarstvo.

Odobreni iznosi kreću se od 20.000 kuna do 350.000 kuna, a njima će se sufinancirati objavljivanje najmanje 490 novih naslova od kojih se najmanje 85 odnosi na knjigu za djecu i mlade. Sufinancirat će se izrada 6 audio-knjiga te konverzija 150 objavljenog naslova u e-pub format.

Najveći iznos od 350.000 kuna odobren je nakladnicima Frakturi, Hena comu, Nakladi Ljevak, Sandorfu i V.B.Z.-u. Disputu je odobreno 320.000 kuna, po 250.000 dobili su Mala zvona, Matica hrvatska, Naklada Fibra i Vuković Runjić. Nakladniku Oceanmore odobreno je 240.000 kuna, a po 200.000 kuna Knjizi u centru, Leykam internationalu i Meandar Mediji

Kriteriji u evaluaciji prijavljenih programa bili su estetska vrijednost djela i relevantnost autora, profesionalnost prijavitelja/nakladnika te ispunjavanje prioriteta javnog poziva.

Kako napominju iz Ministarstva, osim vrednovanja novoprijavljenog programa kao ključnog za dodjelu potpore, posebna je pozornost poklonjena ukupnom dosadašnjem radu nakladnika, izvršavanju obaveza i prema eventualnim financijerima, a naročito prema autorima i drugim suradnicima, kvaliteti i odjeku do sada objavljenih naslova kao i dijelu ukupnog godišnjeg nakladničkog programa koji se prijavljuje za financiranje.

Članovi Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost su predsjednica Katica Mikulčić Matković te članovi Iva Grgić Maroević, Evelina Rudan Kapec, Andrijana Kos-Lajtman i Marko Gregur, a Stručnoga povjerenstva za dječju knjigu predsjednica Isabella Mauro te članovi Andrijana Kos-Lajtman i Zlatko Krilić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!