Motovun Film Festival nagrađuje Alfija Kabilja za 50 godina rada na filmu

Kultura 21. lip 202115:02 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Motovun Film Festival dodijelit će ove godine nagradu "50 godina" skladatelju, aranžeru i dirigentu Alfiju Kabilju za pola stoljeća karijere u kojoj je skladao glazbu za 40-ak filmova i oko stotinu televizijskih serija.

U povodu 50-godišnjice stvaranja glazbe za filmove i serije, Motovun Film Festival dodijelit će Kabilju nagradu “50 godina”, počasno priznanje filmskim profesionalcima koji su čitavu karijeru posvetili stvaranju pokretnih slika, navodi se u priopćenju Motovun Film Festivala koji će se ove godine održati od 27. do 31. srpnja.

Skladatelj, dirigent, aranžer, pijanist, tekstopisc, libretist i producent Alfi Kabiljo (1935.) javnosti je najpoznatiji po svom mjuziklu “Jalta, Jalta”.

Po školovanju arhitekt, okrenuo se glazbi te postao jedan od hrvatskih najplodnijih autora filmske glazbe s neprekinutom karijerom dugom pola stoljeća i nizom pamtljivih naslova, domaćih i stranih.

Među filmovima za koje je stvarao su “Kužiš, stari moj”, “Novinar”, “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”, “Lea i Darija”, a za glazbu u ostvarenjima “Seljačka buna”, “Banović Strahinja” i “Neka ostane među nama” dobio je Zlatne Arene.

Na dugom popisu serija za koje je komponirao su i “Nikola Tesla”, “Mačak pod šljemom” i “Nepokoreni grad”.

Skladao je i u stranim filmovima poput “Scissors” sa Sharon Stone, “Sky Bandits”, “Fear” i “Gymkata”. Ti su ga uspjesi doveli i do Hollywooda, no ipak nije želio ostati u svjetskoj filmskoj prijestolnici.

U domovini je radio i s nekima od najpopularnijih pjevača zabavne glazbe, te je autor domoljubne pjesme “Tvoja zemlja” u izvedbi Vice Vukova.

Alfi Kabiljo poznat je i kao autor poznatih mjuzikla kao što su “Jalta, Jalta”, “Kralj je gol” i “Tko pjeva, zlo ne misli” te komične opere “Casanova u Istri”.

Za impresivan glazbeni opus dobio je 2004. i Porina za životno djelo.

Bavljenje glazbom bio je logičan put, jer prvu je skladbu napisao kao osmogodišnjak, a već u osnovnoj školi imao je bend.

Kabiljo se vodi i kao prvi glazbenik koji je u tadašnjoj Jugoslaviji snimio vlastitu rock glazbu. Među njegovim uspjesima stoji i podatak da su na trima Olimpijskim igrama svjetski klizači nastupali uz njegovu glazbu.

Alfi Kabiljo stvara i danas u 86. godini, a upravo je dovršio svoj novi mjuzikl “Marylin Monroe”, na libreto Ivice Krajača.

Za njegov impresivan život, golemu energiju i stvaralački opus Motovun Film Festival u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja odužit će mu se ovogodišnjom počasnom nagradom “50 godina”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!