Na međunarodnom festivalu Karlovy Vary svjetska premijera filma Zbornica

Kultura 22. kol 202121:50 0 komentara
kviff.com

Na 55. međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary u sklopu glavnog natjecateljskog programa održana je u nedjelju svjetska premijera filma hrvatskog Zbornica, čiju režiju i scenarij potpisuje Sonja Tarokić, a produkciju Ankica Jurić Tilić.

Hrvatski film jedan je od 12 filmova u borbi za Kristalni globus, a premijera je održana pred punom kino dvoranom, ističe se u priopćenju.

“Bili smo nestrpljivi vidjeti kako će publika reagirati, no zbilja nas je ganulo kad su nam počeli prilaziti gledatelji da nam kažu kako su se poistovjetili s našim junacima. Divan je osjećaj ponovno biti s publikom”, izjavila je redateljica Sonja Tarokić nakon prikazivanja filma.

Premijeri su prisustvovali i glumci iz filma – Stojan Matavulj, Nives Ivanković i Maja Posavec te montažer i dizajner zvuka Borna Buljević.

Festival Karlovy Vary ove se godine održava od 20. do 28. kolovoza. Riječ je o najstarijem i najznačajnijem filmskom festivalu u jugoistočnoj Europi, jednom od samo 15 festivala A-kategorije. Hrvatska filmska produkcija već dulje vrijeme nije imala predstavnika u glavnom programu, u kojem se 12 filmova bore za glavnu nagradu – Kristalni globus, pa je uvrštenje “Zbornice” u ovaj program tim značajnije.

Sonja Tarokić do sada je snimila više zapaženih i nagrađivanih kratkih filmova, a “Zbornica” je njezin prvi dugometražni film. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažer i dizajner zvuka Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Katarina Pilić. Osim Marine Redžepović, glumačku ekipu čine Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz i brojni drugi.

Film je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske, te potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i Torino Film Lab-a, gdje je projekt nagrađen u fazi razvoja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!