Najstarije komunalno kazalište u Europi, ono u Hvaru, otvara se za posjetitelje

Kultura 06. svi 202110:46 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Hvarsko kazalište otvara se u četvrtak za posjetitelje, svakog će ga dana moći razgledati od 11 do 17 sati, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Svim posjetiteljima ulaz u najstarije komunalno kazalište u Europi bit će slobodan do 15. svibnja, objavio je Grad Hvar na svojim mrežnim stranicama.

Hvarsko povijesno kazalište, smješteno na katu zgrade Arsenala, obnavljano je više od dva desetljeća i ponovno je svečano otvoreno prije dvije godine.

Izgrađeno je za vrijeme kneza Pietra Semitecola 1612., druge godine mira između desetljećima sukobljenih staleža hvarske komune, njegovo otvaranje bilo je simbol pomirenja i mjesto susreta pučana i plemića.

Gledalište s ložama izgrađeno je 1803., kada je osnovano Kazališno društvo, a današnji neobarokni izgled potječe iz sredine 19. stoljeća. Sačuvane su dvije zidne scenografije, freska iz 1819. godine i danas je na začelnom zidu pozornice, dok je freska s prikazom kneževa dvora izrađena oko 1900. godine tijekom obnove skinuta i restaurirana.

Nakon obnove kazalište je vraćeno u funkciju i na njegovim daskama, uz otočke kazališne amatere, nastupala su gostujuća profesionalna kazališta te održani izuzetni koncertni nastupi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!