Najveća skulptura u svijetu posvećena Tesli postavljena u Varaždinu

Kultura 21. tra 202114:40 > 14:40
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Najveća skulptura na svijetu posvećena Nikoli Tesli, visoka 12,5 metara i teška oko 4 tone, svečano je otkrivena u srijedu u Varaždinu.

Riječ je o skulpturi Tesla Powerline varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga konstruiranoj 2017. godine za izložbu “Tesla mind from the future” u Zagrebu, u obliku modela za visoki dalekovod.

Skulptura je visoka 12,5, široka 4,5 metra i teška gotovo 4 tone, osim u Zagrebu, bila je izložena u Budimpešti i u Berlinu, a odsad će biti trajno postavljena ispred varaždinskog Tehnološkog parka.

PROČITAJTE JOŠ

“Krenulo je od skice od pola metra, dok se nije pojavila izložba Tesla Mind from the future za koju sam napravio ovakvu sličnu skulpturu od 12 metara”, kazao je Vudrag uz napomenu da su dijelovi skulpture bili izloženi na njegovim samostalnim izložbama na sjeveru Hrvatske.

“Prije šest mjeseci krenula je ideja da se taj Tesla konačno sakupi sa svih lokacija i stavi ispred Tehnološkog parka. Konačno je našao svoj sretni dom”, rekao je Vudrag zahvalivši inicijatoru projekta, direktoru varaždinskog Varkoma Željku Buniću te Gradu Varaždinu.

Gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je da je to jedina skulptura Nikole Tesle koja iz svoje pojave upućuje na bit njegova djela, simbolički spomenik koji na najzorniji način prikazuje veličinu Teslinog djela.

“Odlučili smo postaviti ga u ovaj naš obnovljeni Tehnološki park jer zapravo ovakav spomenik i ide uz inovaciju, uz ono što danas predstavlja inovacijski potencijal ne samo Varaždina, nego i Hrvatske”, istaknuo je Čehok koji je najavio skoro postavljanje još jedne skulpture domaćeg umjetnika u Varaždinu.

“Moj je pejorativni naziv te skulpture Varkometa i to će biti malo obnažena žena po čijem će tijelu ići topla i hladna voda. Bit će to još jedna sjajna instalacija”, rekao je Čehok.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.