Niz hrvatskih filmova na festivalu CinEast

Kultura 01. lis 202111:46 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Niz hrvatskih filmova prikazat će se na ovogodišnjem izdanju Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast, koji će se održati u hibridnom formatu od 7. do 24. listopada.

Filmovi će se prikazati u različitim sekcijama, a jedan od njih dio je glavnog natjecateljskog programa – “Murina” Antonete Alamat Kusijanović konkurira za Grand Prix festivala te za posebno priznanje i nagradu žirija kritike, izvijestio je HAVC.

Taj dugometražni prvijenac dubrovačke redateljice svjetsku premijeru imao je u Cannesu, gdje je nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d’Or) za najbolji debitantski film, a hrvatsku na Pulskom filmskom festivalu, gdje je dobio tri nagrade. Nedavno se prikazao u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF), kao i na festivalu u Bukureštu, na kojem je proglašen najboljim filmom, podsjeća se.

Producenti “Murine” su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Žirijem natjecateljskog programa ove godine predsjeda rumunjski redatelj Radu Jude, čiji je film “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, a koji je na ovogodišnjem Berlinalu dobio Zlatnog medvjeda Film se također prikazuje na CinEastu, i to u sekciji FunnyEast namijenjenoj komedijama.

Od hrvatskih dugometražnih filmova, u sklopu sekcije Cinedocs, prikazat će se i dokumentarni naslov “Ljubav oko svijeta” Anđele i Davora Rostuhara, koji je na bjelovarskom DOKUartu i ZagrebDoxu osvojio Nagradu publike, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio posebno priznanje.

Osim “Baksuznog bubanja”, u programu FunnyEast prikazuje se još jedna hrvatska manjinska koprodukcija, “Nebesa” Srđana Dragojevića, nastao u koprodukciji Srbije, Njemačke, Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

U programu kratkometražnih filmova Cineshorts prikazat će se igrani film Roka Bičeka, “Kazneni udarac”, snimljen po motivima iz romana “Črna mati zemla” Kristiana Novaka te istoimenog dugometražnog filma koji se također priprema, nastaje u produkciji Antitalenta, uz koprodukciju s Cvinger filmom (Slovenija) i Zwinger filmom (Austrija).

U programu su još dva hrvatska kratkometražna filma: Eksperimentalno-dokumentarni “Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” Igora Bezinovića i Ivane Pipal te animirani film “Sve te senzacije u mom trbuhu” Marka Dješke.

Ovogodišnje, 14. izdanje CinEast festivala održat će se u kinodvoranama diljem Luksemburga te online, sa 55 dugometražnih te 35 kratkometražnih naslova iz Srednje i Istočne Europe.

Zemlja u fokusu CinEasta ove godine je Slovenija, a produkcijska kuća u fokusu je hrvatski Antitalent, čija su dva filma u ovogodišnjem programu (Murina i Kazneni udarac). Povodom toga, producent Danijel Pek gostovat će na prvoj festivalskoj projekciji Murine, koja je zakazana za 18. listopa

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!