Poseban program u Tuškancu u sjećanje na preminulog redatelja Lukasa Nolu

Kultura 03. velj 202312:45 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

U sjećanje na nedavno preminulog redatelja i scenarista Lukasa Nolu, zagrebačko kino Tuškanac u suradnji s Hrvatskom kinotekom i Hrvatskom radiotelevizijom od 6. do 9. veljače organizira projekciju njegovih sedam dugometražnih filmova.

Program u ponedjeljak, 6. veljače, otvara Nolin najhvaljeniji film “Nebo, sateliti” (2001.). Film je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatne arene za režiju, fotografiju, kostime i zvuk te nagradu kritike Oktavijan za najbolji film godine, a dobio je i nekoliko međunarodnih nagrada.

Nolin dugometražni prvijenac bio je film “Dok nitko ne gleda” (1992.), začudan i efektan spoj krimi-trilera, melodrame i komedije. Film je osvojio nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film godine.

Zahvaljujući filmu “Svaki put kad se rastajemo” (1994.) Lukas Nola postao je jedan od najistaknutijih predstavnika tzv. mladog hrvatskog filma. Film je nježan i emocionalno vrlo dirljiv, a osvojio je u Puli Zlatne arene za scenarij, fotografiju, kostimografiju i žensku epizodnu ulogu, kao i Oktavijana Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film godine.

Nolin prvi pravi cjelovečernji kino-film je efektni postmoderni triler “Rusko meso” (1997.), prvotno podcijenjen, a kasnije uzvisivan art-film koji, referirajući se na holivudske krimiće, kroz američko žanrovsko okno pokušava nešto reći o lokalnoj stvarnosti – poratnom hrvatskom društvu punom korupcije i bezakonja.

Filmom “Sami” (2001.) Nola je otišao korak dalje u svojim modernističkim istraživanjima. Još je više zanemario fabulu i jasnoću zbivanja te u prvi plan stavio impresivno ostvarenu vizualnost, simboliku i poigravanje odnosom između sna i jave. Na Pulskom filmskom festivalu film je osvojio Zlatne arene za fotografiju i kostimografiju te posebnu Zlatnu arenu za režiju.

Melodrama “Pravo čudo” (2007.) o lažnom čudotvorcu prema većini recenzija je manje uspjeli Nolin film, koji klasičnu priču djelomično rastače modernističkim digresijama. Efektnom fotografijom bogatog kolorita razvija se smjesa ljubavnog filma s erotskim elementima i ironijskog pogleda na hrvatsko društvo i medijski prostor.

Zadnji film Lukasa Nole je uznemirujuća drama o obiteljskom nasilju “Šuti” (2013.), snimljena prema istinitom događaju. Nakon niza modernističkih djela, ovime se približio realizmu, štoviše naturalizmu. Film je na festivalu u Puli dobio Zlatne arene za sporednu žensku ulogu, montažu, glazbu, masku i ton te nagradu Breza za najboljeg debitanta.

Uvodnu riječ održat će filmski redatelj Hrvoje Hribar, a ulaz na program je besplatan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!