Praizvedena “Opera po Kamovu” u riječkome HNK

Kultura 20. svi 202122:12
Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL

"Opera po Kamovu", koju je na temelju donedavno nepoznatog libreta Janka Polića Kamova skladao Zoran Juranić, praizvedena je u četvrtak u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Libreto Janka Polića Kamova “Kad slijepci progledaju”, napisan za njegova brata Milutina Polića, pronašao je i objavio prije petnaestak godina Nedjeljko Fabrio. Kamov je libreto napisao prema naturalističkoj drami “Slijepčeva žena” Marijana Derenčina. Milutin Polić nije uspio dovršiti operu, a ostalo je samo nekoliko glazbenih skica. Drugi rođeni Riječanin, Zoran Juranić uglazbio je libreto, uklopivši i neke od sačuvanih Milutinovih motiva.

Redateljica opere je Caterina Panti Liberovici iz Italije, a dirigirao je Zoran Juranić.

Nastupili su Vlatka Oršanić, Goran Jurić, Ivana Srbljan, Domagoj Dorotić, Mojca Bitenc i Robert Kolar. Scenografkinja i kostimografkinja je Caterina Botticelli, oblikovatelj svjela Dalibor Fugošić, a autorica video projekcija Valentina Volpi.

Skladatelj i dirigent Zoran Juranić skladao je pedesetak djela iz područja orkestralne, komorne, klavirske i vokalne glazbe. Autor je operne farse “Govori mi o Augusti”, operne sapunice “Pingvini”, opere “Posljednji ljetni cvijet” te niza scenskih, orkestralnih i komornih skladbi.

Revidirao je i izveo niz zanemarenih djela iz hrvatske glazbene baštine, poput djela Ivana pl. Zajca i Antonija Smareglije. Revidirao je i izveo operu “Oganj” Blagoja Berse te praizveo operu “Preobražaj” Stanka Horvata. Predsjednik je Hrvatskog društva skladatelja.

Talijanska operna redateljica Caterina Panti Liberovici kao stalna je asistentica glasovitog Luce Ronconija od 1994. do 2006. godine stekla dragocjeno iskustvo u milanskom Teatru alla Scala. U tom je razdoblju kao redateljica radila i u ostalim talijanskim i europskim kazalištima. Od 2010. zaposlena je u Operi u Frankfurtu.

S Juranićem je dosad dva puta surađivala u hrvatskim opernim kućama, u Zagrebu i Osijeku, gdje su zajedno postavili Bellinijeve opere “Mjesečarka” i “Capuleti i Montecchi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar