Premijera “Gospodari plina”: Hrvatska i Srbija kao igralište za strane utjecaje

Kultura 12. pro 202113:30 > 13:38 0 komentara
GONG

Kako su strani utjecaji preko plina zarobili Hrvatsku i Srbiju, objašnjeno je sinoć na javnom događaju u okviru Human Rights Film Festivalu, kojeg su organizirali Gong i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV). Nakon premijere filmova ‘Gospodari plina’, autorice Silvane Menđušić, i ‘Ide gas’, autora Darka Špera, uslijedila je rasprava na kojoj su sudjelovali autor i autorica filma, te Oriana Ivković Novokmet iz Gonga i Miloš Katić iz NDNV-a.

“Gongu je tema stranih utjecaja zanimljiva upravo zbog kreiranja interesnih mreža putem kojih se utječe na političke odluke, a sve s ciljem zarobljavanja države. U projektu s našim partnerima NDNV-a vidimo isti izvor utjecaja u Hrvatskoj i Srbiji, a to je Rusija kroz energetiku”, istaknula je izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet. Podsjetila je na Gongovu studiju iz 2016. ‘Zarobljavanje plinom’ autora Petra Vidova i Duje Prkuta, u kojoj je hrvatska energetika opisana kao zrakoprazni prostor koji je potpuno otvoren za partikularne interese i njihovo zagovaranje često štetnih energetskih projekata.

Kronologija propadanja hrvatskih strateških kompanija, od mađarske koruptivne kontrole nad Inom u režiji bivšeg HDZ-ovog premijera Ive Sanadera, pa sve do preuzimanja Petrokemije od strane Gazpromovog lokalnog partnera u mandatu Andreja Plenkovića, i to nakon što je država u tu tvrtku uložila 600 milijuna kuna, i još preuzela  skupu obavezu saniranja otpada.

“Zarobljavanje u energetskom sektoru Hrvatske intenzivno se preljeva i na druge sektore. Ruske su banke u konačnici uspjele preuzeti nekadašnji Agrokor, a imperij Pavla Vujnovca kojeg pogoni ruski plin, dokazano oružje širenja ruskog utjecaja, sve više buja”, dodala je Ivković Novokmet.

‘Ide gas’ u svom fokusu ima srpsku državnu kompaniju Srbijagas, koja djeluje pod utjecajem Rusije, a njezin je direktor Dušan Bajatović, ujedno i zamjenik predsjednika proruske stranke SPS – Miloševićevih nasljednika i Vučićevih koalicijskih partnera.

“Opskrba plinom u Srbiji u pravilu je bila oduvijek duboko političko pitanje pod dominantnim utjecajem ruskih državnih kompanija. Kapitalne investicije u tom sektoru dovele su do još većeg zarobljavanja u to državno okrilje bez ikakvog utjecaja slobodnog tržišta i kvalitetne konkurencije”, rekao je Darko Šper, autor filma ‘Ide gas’.

“NDNV zajedno sa svojim medijima, kojima je izdavač, radi na izgradnji informirane javnosti, te poticanju kritičke svijesti građana i građanki Vojvodine. U Srbiji smo prepoznali smo dva ključna problema u državi, prvi je manjak i nepostojanje transparentnosti, a drugi je donošenje lex specialisa i međudržavnih sporazuma. Tu se i rodila ideja za film”, dodao je Miloš Katić, predsjednik izvršnog odbora NDNV-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!