Preminula hrvatska književnica Božena Filipan

Kultura 10. kol 202118:09 0 komentara
Pixabay (ilustracija)

Hrvatska književnica Božena Filipan preminula je u Varaždinskim Toplicama u nedjelju 8. kolovoza, u 90. godini života, objavilo je u utorak Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Božena Filipan rođena je u Varaždinskim Toplicama 1931. Biologiju, geografiju i kemiju diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu, a psihologiju znanstvenoga smjera na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

Bila je članica Izdavačkoga savjeta časopisa Kaj u kojem objavljuje pjesme i prozu na standardu i kajkavštini. Aktivno je djelovala u Varaždinskom književnom društvu svojim književnim prilozima u zbornicima, recitalima i manifestaciji “Senje i meteori”.

Kratke književne forme (haiku, senryu,wake i haibun) objavljivala je u časopisima i zbornicima haiku pjesništva u Hrvatskoj i na internetu.

Autorica je knjige Pet stoljeća narodne prosvjete i školstva u Varaždinskim Toplicama te Spomenice škole 1480.-1971.

Kao predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama utemeljila je književno-znanstvenu manifestaciju Kukuljevićevi dani.

Autorica je i mnogobrojnih idejnih projekata i programa za restauraciju i revitalizaciju baroknih orgulja i barokne glazbe u Varaždinskim Toplicama, za revitalizaciju topličke suvenirske čipke, spomen-područja Tonimir, Dana Grada Varaždinskih Toplica – Lovrečevo, Dana baroka u sklopu Varaždinskih baroknih večeri i dr.

U Domovinskom ratu bila je dobrovoljka u sastavu psiholoških jedinica.

Za svoj stručni i društveni rad primila je više priznanja i nagrada.

Sprovod Božene Filipan bit će u srijedu, 11. kolovoza u 15 sati na mjesnom groblju u Varaždinskim Toplicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!