Preminuo srpski glumac Milan Lane Gutović

Kultura 25. kol 202118:47 > 20:34 1 komentar
Milan Lane Gutović
N1

Poznati srpski televizijski, kazališni i filmski glumac Milan Lane Gutović preminuo je u srijedu u 76. godini u Beogradu, nakon kraće i teške bolesti, objavili su srpski mediji.

Milan Lane Gutović je preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a informaciju o njegovoj smrti potvrdio je sin glumca, Saša Gutović.

Gutović je rođen 11. kolovoza 1946. godine na Umci.

Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu (današnji FDU) završio je 1967. godine. Bio je jedan od slavnih “Bojanovih beba”, zajedno s generacijskim kolegama (Josif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Tanasije Uzunović), koje je Bojan Stupica primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2006. godine. U mirovini je od kraja prosinca 2011. godine.

Odigrao je veliki broj kazališnih uloga, a ostat će posebno upamćen kao Kamij u Fejdoovoj „Bubi u uhu“ i kao Vladimir Nedeljković u Nušićevoj „Pučini“ u JDP. A generacije pamte njegov autorski cabaret „Obično veče“, s kojim je proputovao cijeli svijet i koji je prva predstava na srpskom jeziku igrana na Broadwayu.

Filmsku karijeru je započeo 1968. godine kada je debitirao u filmu „Bekstva“ Radoša Novakovića. Deset godina kasnije odigrao je prvu glavnu ulogu u film „Drugarčin“ Miće Miloševića. Uloga Srećka Šojića u „Tesnoj koži“ donijela mu je veliku popularnost, a isti lik je zaigrao u „Beloj lađi“, koja je zahvaljujući njegovom glumačkom talentu bila jedna od najgledanijih TV serija.

Upravo je Gutović bio taj koji je došao na ideju da njegov lik priča dijalektom južne Srbije, a inspiracija mu je, kako je rekao, bio zidar Toma koji je radio u školi koju je pohađao.

Otac je ćerke Milice i sinova Janka i Spasoja.

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su kazališne – Sterijina nagrada, Nagrada “Raša Plaović”, Statueta Ćuran, Nagrada “Zoran Radmilović”, Nušićeva nagrada, Zlatni ćuran za životno djelo glumcu komičar, kao i filmske – Nagrada Car Konstantin za uloge u filmovima „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“, Nagrada za najpopularnijji strani lik u Makedoniji.

Sredinom kolovoza je primljen u bolnicu nakon naglog pogoršanja zdravstvenog stanja izazvanog koronavirusom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare