Ravnateljica Documente podnijela ostavku zbog optužbi za antisemitizam

Kultura 16. srp 202215:56 0 komentara
Djelo tima Taring Padi pod nazivom "People Justice" / Ina FASSBENDER / AFP

Ravnateljica Documente, smotre moderne umjetnosti koja se održava u njemačkom gradu Kasselu, podnosi ostavku nakon polemike izazvane objavom nekih sadržaja koji su ocijenjeni kao antisemitski, objavili su u subotu organizatori te ugledne manifestacije.

Documenta je spektakl koji svakih pet godina na tri mjeseca smjesti Kassel na umjetničku kartu svijeta. I prije samog otvaranja izložbe ranije ove godine organizatori “Documente petnaest” optuženi su za antisemitizam jer su uvrstili skupine i umjetnike koji pozivaju na kulturni bojkot Izraela zbog postupanja te države prema Palestincima.

Nadzorno vijeće Documente izrazilo je “duboku zapanjenost činjenicom da su motivi koji su jasno antisemitski mogli biti predstavljeni na izložbi”, objavljeno je u lipnju pri otvaranju Documente.

Nakon polemike dogovoreno je da će ravnateljica manifestacije Sabine Schormann raskinuti svoj ugovor.

Indonezijska umjetnička skupina Ruangrupa, koja vodi ovogodišnju Documentu, kao i organizatori, odbacili su optužbe za antisemitizam.

Uspostavili su i forum na temu “rasprave o temeljnim pravima na umjetničku slobodu nasuprot rastućem rasizmu i antisemitizmu te islamofobiji”.

Djelo indonezijskog umjetničkog tima Taring Padi pod nazivom “People Justice” je prekriveno, nakon višestruke kritike, kako od židovskih udruga tako i njemačke politike, između ostalih i njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera i državne tajnice za kulturu Claudie Roth.

Na platnu velikih dimenzija je između ostalog prikazan i vojnik sa svinjskom njuškom, Davidovom zvijezdom te kacigom s natpisom Mossad (Izraelska tajna služba).

Izraelsko veleposlanstvo u Berlinu je objavilo da pojedina djela izložena na Documenti podsjećaju na propagandu Josepha Goebbelsa.

Umjetnički tim se ispričao i objasnio da se radi o kritici diktature bivšeg indonezijskog predsjednika Suharta.

Uz Venecijanski bijenale, Documenta je jedna od najvećih manifestacija suvremene umjetnosti i traje 100 dana te će se zatvoriti 25. rujna.

Njemački predsjednik kritizirao je “bezobzirni, neozbiljni” pristup umjetnika Izraelu poručivši da “Umjetnost ne smije biti uvredljiva, ona bi trebala poticati raspravu”.

“Crvena linija prijeđena je u trenutku u kojem se propituje pravo na postojanje Izraela kao države”, rekao je Steinmeier pri otvaranju 15. izdanja Festivala suvremene umjetnosti te istaknuo da je “priznanje Izraela kao države osnova i preduvjet svake rasprave u Njemačkoj”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!