Restaurator: Otvorenje Notre Dame u 2024. je nategnut cilj

Kultura 22. srp 202222:30 0 komentara
Ian LANGSDON / POOL / AFP

"Otvorenje (pariške katedrale) Notre Dame 2024. je cilj koji je nategnut, težak i složen", istaknuo je general Jean-Louis Georgelin zadužen za restauraciju katedrale, u razgovoru koji je u petak navečer objavljen na mrežnoj stranici lista Le Figaro.

Nešto više od tri godine nakon razornog požara u kojemu je 15. travnja 2019. oštećeno to remek-djelo gotičke umjetnosti, bliži se rok za završetak radova na obnovi za koju je predsjednik Emmanuel Macron obećao da će biti gotova za pet godina.

“Borit ćemo se da dobijemo ovu bitku i da je 2024. možemo otvoriti za vjernike. Dotad će Notre Dame (Naša Gospa) biti potpuno očišćena, toliko da će posjetitelji na ulazu doživjeti vizualni šok”, rekao je Georgelin u razgovoru.

“Na gradilištu uvijek postoje rizici i teškoće”, priznao je. No “dosad smo pronalazili načina da se prilagodimo, idemo naprijed i zaustavimo se na treperenje narančastog svjetla”, dodao je.

“Od 15. travnja 2019. više od 846 milijuna eura prikupilo je 340.000 financijaša i donatora iz 150 zemalja”, rekao je predsjednik javne ustanove za obnovu katedrale.

U prvoj fazi radova koja je završena u kolovozu 2021., trebalo je učvrstiti i osigurati zgradu, što je stajalo 150 milijuna eura.

“Trebat će nam 550 milijuna eura da dovršimo unutarnje čišćenje katedrale, uključujući glavne orgulje, obnovimo zidove i lukove oštećene u požaru, obnovimo krov i vrh tornja te zamijenimo tehničku opremu”, rekao je general.

“U taj iznos je uračunata procjena inflacije. Kao i druga gradilišta, izloženi smo stanovitom cjenovnom pritisku”, dodao je.

Nakon završetka radova trebalo bi dakle ostati 146 milijuna eura koji bi se namijenili za vanjsko uređenje.

U požaru u Notre Dameu – kojega uzroci još nisu sigurno utvrđeni – urušili su se krov, vrh tornja, sat i dio stropa (luk) koje je progutala vatra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!