Rimski dani posvećeni povijesti i utjecaju Rima u Vinkovcima 25. i 26. lipnja

Kultura 07. lip 202116:20 0 komentara
vinkovci, grad vinkovci, centar vinkovaca
Goran Ferbezar/PIXSELL

Pod geslom "Diem natalem felicem tibi, auguste noster Valentiniane - Sretan rođendan Valentinijane, care naš" u Vinkovcima će se 25. i 26. lipnja održati deveti Rimski dani, manifestacija posvećena prikazu povijesti i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca.

Namjera je organizatora, Grada Vinkovaca, gradske Turističke zajednice Gradskog muzeja Vinkovci, kroz niz zabavnih i edukativnih sadržaja Rimskih dana dočarati život na tlu nekadašnjeg Rimskog carstva u čije se vrijeme na području grada Vinkovaca nalazilo značajno rimsko naselje Colonia Aurelia Cibalae u kojem su rođena i dva rimska cara, Valentinijan I. i Valens. Oni su i jedini rimski carevi rođeni na tlu današnje Hrvatske, a upravo rođendan jednog od njih, Valentinijana, rođenog prije točno 1700 godina na tlu Vinkovcima, bit će i programska okosnica ovogodišnjih Rimskih dana.

“Mogu najaviti jednu pravu carsku proslavu rođendana, ali i nikad veći sajam. Ove godine manifestacija je puno veća nego prošle i pozivam sve da se prošetaju do Lenija gdje će moći barem na trenutak osjetiti rimsku atmosferu”, kazao je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić dodajući kako se car Valentinijan rodio 321 godine upravo u Cibalama.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić pozvao je također građane da dođu u park Lenije i uz pridržavanje epidemioloških uvjeta uživaju u prikazu djelića rimske povijesti na tlu Vinkovaca.

“Drago mi je da smo se vratili u normalan način rada. Naš grad, pogotovo u narednom periodu, treba zaživjeti kroz manifestacije. Rimski dani će ponovno oživjeti stari Rim, ali ćemo dobiti priliku i učiti o našoj povijesti, da kroz manifestaciju doživimo Vinkovce na jedan drugačiji način. Puno će biti aktivnosti unutar same manifestacije, a sve će biti prožeto slikama života od prije dvije tisuće godina, uz sav moderni dio koji smo dodali”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Marko Jureta iz Turističke zajednice Grada Vinkovaca kazao je kako će ovogodišnji Rimski dani biti sadržajem bogatiji do prošlogodišnje manifestacije koja je zbog koronavirusa bila jednodnevnog trajanja.

“Imat ćemo daleko više sadržaja nego lani, umjesto 10 rimskih šatora sad ćemo imati 20, uz kućice i štandove od kojih će neke izlagači sami donijeti. Svake godine standardno najviše sadržaja imamo za djecu, od igara, vrtuljka, izrade malih potkova i pisanja slova na metalu. U petak navečer ćemo pripremiti film s rimskom tematikom i koncert, a u subotu nas čeka još jedan koncert”, najavio je Jureta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!