Sarajevo Film Festival uvodi nagradu za TV serije

Kultura 02. lip 202116:55 1 komentar
Unsplash/Ilustracija

Sarajevo Film Festival uvodi novu kategoriju nagrada - Srca Sarajeva za TV serije, s ciljem promicanja kvalitetnih regionalnih televizijskih serija i poticanja njihovog međunarodnog plasmana.

U konkurenciju za nagrade ulaze TV dramske serije i komedije premijerno prikazane od 1. rujna 2019. do 31. svibnja 2021. iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije.

Nagrade za najbolja ostvarenja bit će dodijeljene u kategorijama: najbolja dramska serija, najbolja komedija, najbolji kreator/i serije, najbolja glumica, najbolji glumac i zvijezda u usponu.

O dobitnicima nagrada u kategoriji TV serija odlučivat će žiri od više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca s područja bivše Jugoslavije, priopćeno je sa sarajevskog festivala.

Najbolja ostvarenja izabrat će online glasanjem po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija, a ovogodišnji žiri bit će nukleus strukovne akademije koja će u budućnosti donositi odluke o nagradama, ističe se.

Kako se podsjeća, Sarajevo Film Festival u CineLink Drama programu već nekoliko godina radi na razvoju i promociji visokokvalitetnih televizijskih serija.

U sklopu programa Pretpremijere serije na Sarajevo Film Festivalu ekskluzivno se prikazuju premijerne epizode serija iz regije, među kojima su prikazane i prve epizode serija “Besa”, “Senke nad Balkanom”, “Grupa”, “Novine”, “Jezero” i mnogih drugih.

Po riječima Jovana Marjanovića, direktora Industrijskog odjela SFF-a, novim nagradama za TV serije Festival odaje priznanje radu i dostignućima autora i producenata televizijskih serija te potvrđuje svoje opredjeljenje kao mjesta otkrića, razvoja i promocije kvalitetnih audio-vizualnih sadržaja.

“Sarajevo Film Festival regionalne tv serije prati od same ideje kada su tek bile projekt na jednoj ili dvije stranice teksta, pa do premijernog prikazivanja. Cilj nam je pomoći ‘izvozu’ regionalnih serija na međunarodno tržište, povezati producente s agentima za međunarodni plasman kako bi se regionalni sadržaj našao i na globalnim platformama ili na programu televizijskih mreža širom svijeta”, istaknuo je.

Marjanović kaže kako će festival nastaviti kroz program Pretpremijere serije biti mjesto promocije novih regionalnih serija, a uspostavljanjem godišnjih nagrada postaje mjesto potvrđivanja njihove kvalitete od strane struke iz cijele regije.

Posebna ceremonija dodjele nagrada bit će održana za vrijeme 27. Sarajevo Film Festivala koji je najavljen za razdoblje od 13. do 20. kolovoza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare