Tajna francuske aristokratkinje otkrivena nakon 400 godina

Kultura 27. sij 202312:18 0 komentara
Morguefile.com / Ilustracija

Znanstvenici su otkrili dugo zakopanu tajnu francuske aristokratkinje iz 17. stoljeća 400 godina nakon njezine smrti: koristila je zlatnu žicu da joj ne ispadnu zubi.

Tijelo Anne d’Alegre, koja je umrla 1619. godine, otkriveno je tijekom arheološkog iskapanja u Chateau de Laval u sjeverozapadnoj Francuskoj 1988. godine. Balzamirana u olovnom lijesu, njezin kostur i zubi bili su izvanredno dobro očuvani.

U to vrijeme arheolozi su primijetili da ima zubnu protezu, ali nisu imali napredne alate za skeniranje kako bi saznali više. Trideset pet godina kasnije, tim arheologa i stomatologa identificirao je da je d’Alegre patila od parodontne bolesti zbog koje su joj se zubi klimali, prema studiji objavljenoj u Journal of Archaeological Science.

Skeniranje je pokazalo da je zlatna žica korištena kako bi držala zajedno i zategnula nekoliko njezinih zuba. Imala je i umjetni zub napravljen od slonovače, što je bilo popularno u to vrijeme.

Međutim, ovaj zubarski zahvat samo je “pogoršao situaciju”, rekla je Rozenn Colleter, arheologinja s francuskog Nacionalnog instituta za arheološka istraživanja i glavna autorica studije. Zlatne žice trebalo bi više puta zatezati tijekom godina, što bi dodatno destabiliziralo susjedne zube, rekli su istraživači.

D’Alegre je vjerojatno trpjela bol i to ne samo zbog zdravstvenih razloga.Postojao je ogroman pritisak na aristokratske žene u vrijeme kada se na izgled gledalo kao na vrijednost i položaj u društvu. Lijep osmijeh bio je osobito važan za d’Alegre, “kontroverznu” dvostruku udovicu “koja nije bila na dobrom glasu”, rekla je Colleter.

Rat i udovištvo

D’Alegre je proživjela teško razdoblje francuske povijesti. Bila je hugenotkinja. Hugenoti su francuski protestanti koji su se borili protiv katolika u francuskim vjerskim ratovima kasnih 1500-ih. Do 21. godine već je jednom bila udovica i imala je malog sina, Guya XX. de Lavala.

Kad je zemlja ušla u Osmi vjerski rat, D’Alegre i njezin sin bili su prisiljeni skrivati se od katoličkih snaga dok im je kralj zaplijenio imovinu. Njezin sin je tada prešao na katoličanstvo i otišao se boriti u Mađarsku, poginuvši u bitci u dobi od 20 godina. Nakon što je drugi put ostala udovica, D’Alegre je umrla od bolesti u dobi od 54 godine.

D’Alegreini zubi “pokazuju da je prošla kroz veliki stres”, rekla je Colleter. Dodala je kako se nada da će ovo istraživanje “malo pomoći njezinoj rehabilitaciji”.

Procjenjuje se da teške parodontne bolesti pogađaju gotovo petinu odraslih osoba u svijetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!