‘The Velvet Underground & Nico’ – novi doživljaj kultnog albuma

Kultura 25. ruj 202118:45 0 komentara
Printscreen / Youtube

Debitantski album benda Velvet Underground "The Velvet Underground & Nico" je vanvremenski klasik koji svoj status i svježinu dokazuje i 54 godine nakon objavljivanja, pa je sada inovativna muzička elita, kako navodi magazin NME, predstavila na novoj kompilaciji obrade pjesama s kultnog albuma.

Počnimo od Michaela Stipea (REM) i ljepote kojom osjvežava njegova interpretacija delikatne “Sunday Morning” s pratećim vokalima u Fleetwood Mac stilu. Matt Beringer (National) daje potpuno novi ton pesmi “I’m Waiting For The Man” i lišava je nervoze i nestrpljivosti što joj dopušta da bljesne kao ultimativni hit.

Neke obrade su takve da bi i sam Andy Warhol bio ponosan, a kritičari tu navode Sharon Van Etten i Angel Olson koje su senzualan i mekani vokal Nico u pjesmi “Femme Fatale” povele još dalje ambijentalnom teksturom prema novim dubinama.

Kurt Vile se poigrao pjesmom “Run Run Run” kroz sedam minuta modernih boja rock’n’rolla. Ali kompozitor Thomas Bartlett (St. Vincent) unosi još drame u “All Tomorrow’s Parties” pretvarajući je u dijalog između Annie Clark i vokodera uz proganjajuće tonove klavira i ambijent prašnjavog jazza.

Thurston Moore i Bobby Gillespie sebi svojstveno distorzivno korodiranim tonovima rekreiraju ambijent teme “Heroin”, da bi se King Princess u retro maniru zabavio s “There She Goes Again”.

Udobnost koju je akustičnim manirom, tamburinom i bas bubnjem u “I’ll Be Your Mirror” stvorila Courtney Barnett, kao da poziva da se opustite na nekoj verandi.

Izvedbom koja osjvetljava sadašnjost rock muzike, a to su Fontaines D.C u obradi pjesme „Black Angel’s Death Song“ s  Iggyjem Popom i gitaristom Matt Sweeneyjem, koji grozničavo ali s uživanjem uvode slušatelje u vrtlog stvari “‘Black Angel’s Death Song” ovaj album obrada zaista je privukao pažnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!