U Zagrebu otvoren Muzej novog vala

Kultura 05. stu 202207:13 0 komentara
Neva Zganec/PIXSELL

Muzej novog vala otvorio je u petak svoja vrata, uz veliki broj posjetitelja, među kojima su oni mlađi mogli doznati što su Zagrepčani slušali i čitali tijekom 1980-ih, dok su se oni stariji podsjetili kulturno bogatog desetljeća u kojem su odrastali.

Željeli smo ovjekovječiti strast, ljubav i polet iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada je Zagreb bio europska prijestolnica glazbe, kada su Melody Maker, New Musical Express i drugi listovi pisali o onome što se događalo u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i Novom Sadu, poručili su na otvaranju osnivači muzeja.

”Zašto Muzej novog vala? Pa zato jer 10 godina umjetničkog booma u Zagrebu to zaslužuje. Nekom će on poslužiti kao edukacija, a u nekome će pobuditi nostalgiju, nostalgiju za vremenom kada smo bili mladi”, rekao je, uoči otvaranja, jedan od osnivača Aleksandar Črček.

Fotografije novovalnih bendova, plakati koji pozivaju na koncerte na popularna odredišta kao što su Lapidarij, Kulušić, Jabuka, SC, rukopisi pjesama, primjerci lista Polet iz druge polovice 1970-ih i brojnih stripova, među brojnim su izlošcima u muzeju.

Muzej kao mjesto promocija knjiga, glazbenih izdanja i mjesto druženja

Zajedno s fićom i stojadinom parkiranima u dvorištu ispred ulaza u muzej podsjećaju na glazbeni i kulturni pravac zaslužan za afirmaciju punka i rocka, kao i za pomicanje granice slobode govora, s obzirom na to da su tadašnji novinski tekstovi i tekstovi pjesama nerijetko sadržavali i kritiku socijalističkog sustava koji se u spomenutom razdoblju borio s visokom inflacijom, zaduženošću i nestašicama u trgovinama.

”I među današnjim klincima ima onih koji prate tu muziku i tekstove. Važno je da nove generacije na ovoj adresi mogu saznati kako smo živjeli, kako smo bili buntovni i kakva je bila naša mladost”, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Nakon obilaska muzeja, posjetitelji su u dvorištu mogli uživati u odličnim glazbenim brojevima Haustaora, Idola, Azre, Aerodroma, Patrole, dok su uživo zasvirali Renato Metessi i Zvijezde koji su izveli i poznati hit ”Nikol, Nikol”.

Muzej novog vala opremljen je zahvaljujući brojnim donacijama protagonista toga vremena, uključujući književnike, umjetnike, glazbenike i autore stripova.

Muzej će također biti domaćin promocija knjiga, glazbenih izdanja te mjesto druženja, najavili su osnivači.

”Uložen je veliki trud, entuzijazam i profesionalnost, kako bi se stvorilo jedinstveno i autentično mjesto urbane kulture grada Zagreba”, istaknula je Jelena Ricov iz Gradskog ureda za kulturu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!