Umrla grčka glumica i pjevačica, zvijezda “Grka Zorbe” Irene Papas

Kultura 14. ruj 202215:04 0 komentara
ASLAN / Bestimage / Profimedia

Grčka glumica i pjevačica Irene Papas, koja je stekla međunarodnu slavu filmovima 60-ih godina, uključujući "Grka Zorbu" i "Topovi s Navaronea", umrla je u 96. godini života, priopćilo je u srijedu grčko ministarstvo kulture.

Njezina 50-godišnja karijera okrunjena je filmom redatelja Johna Maddena iz 2001. “Mandolina kapetana Corellija”, u kojem je glumila uz Nicolasa Cagea i Penelope Cruz te flmom Manoela de Olivieire iz 2003. “A Talking Picture” u kojem se pojavila uz Catherine Deneuve i Johna Malkovicha.

“Grk Zorba”, hit iz 1964. godine u kojemu je Papas glumila s Anthonyjem Quinnom i Alanom Batesom posebice je bio zapažen zbog glazbe Mikisa Theodorakisa.

U političkom trileru “Z” (1969) Coste Gavrasa, smještenom u grčki grad Solun, igrala je udovicu lika kojega je glumio Yves Montand.

Jedan od njezinih najvećih uspjeha je glavna uloga u “Electri”, Euripidovoj grčkoj tragediji koju je 1962. režirao Michalis Cacoyannis.

“Veličanstvena, impresivna, dinamična, Irene Papas je bila utjelovljenje grčke ljepote na filmskim platnima i na sceni, međunarodna zvijezda koja je zračila grčkom dušom”, kazala je ministrica kulture Lina Mendoni.

“Snagom talenta i šarmom svoje osobnosti pokorila je svijet filma i kazališta”, dodala je Mendoni.

Papas je posljednjih godina patila od Alzheimera. Ministarstvo kulture nije objavilo kada je točno umrla.

Rođena je u selu kod Korinta, na Peloponezu u obitelji učitelja.

Udavala se dva puta, a za Marlona Branda je rekla da je bio “strast njezina života”. Prvi puta su se sreli 1954. u Rimu, a posljednji puta su se vidjeli 1999. u Ateni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!