VIDEO Uloge zbog kojih volimo Miru Furlan

Kultura 22. sij 202113:42 > 13:55 1 komentar
mira furlan kolaž
Screenshot/Nova.rs

Gluma nije stavljanje maske, ona je skidanje svake maske. Glumac je taj koji će stajati na toj sceni i pred tom kamerom i tamo nam otkriti sebe i, preko sebe, i nas same. Dakle, on je "na vrhu", a ne “na dnu”. Bez glumca nema kazališta, ni filma, govorila je Mira Furlan.

U bogatoj karijeri, koja je prekinuta iznenadnom smrću u 66. godini, Mira Furlan je odigrala gotovo 400 uloga na filmu, televiziji i u kazalištu. Posljednje uloge odigrala je prošle godine u kratkom filmu “Pred nama” Aleksandra Adžića, odnosno američkoj znanstveno-fantastičnoj TV seriji “Space Command”.

Na prostoru bivše Jugoslavije, dok sa suprugom, redateljem Goranom Gajićem, nije emigrirala u Ameriku, odigrala je na filmskom i TV platnu više od 60 uloga, a prvi put je pred kamere stala 1975. godine u TV filmu “Knez” Dražena Piskorića, piše Nova.rs.

Mira Furlan i Milena Dravic na snimanju serije Putovanje u Vučjak
Mira Furlan i Milena Dravić na snimanju serije “Putovanje u Vučjak”, Arhiva/Vecernji list

Ovo je 10 uloga po kojima ćemo pamtiti Miru Furlan:

Enka, “Kiklop”

Uloga za koju će dobiti prvu filmsku nagradu, bila je uloga Enke u ostvarenju Antuna Vrdoljaka “Kiklop” iz 1982. godine. Pojavivši se na velikom platnu uz Franu Lasića, Relju Bašića i Mariju Baksu u filmu za koji je Vrdoljak napisao i scenarij po istoimenom romanu Ranka Marinkovića, Mira Furlan je dobila Zlatnu arenu za Filmskom festivalu u Puli, za najbolju sporednu ulogu. Godinu dana kasnije film je pretvoren i u TV seriju, u kojoj je Furlanova reprizirala ulogu Enke.

Marijana, “U raljama života”

Samo dvije godine kasnije Mira Furlan igra Marijanu u filmu Rajka Grlića, koji je snimio po romanu “Štefica Cvek u raljama života”. I u filmu Dunja koju glumi Gorica Popović, režira televizijsku seriju koja se baš zove “Štefica Cvek u raljama života”, a njena junakinja je službenica željna ljubavi. I dok se priče junakinja paralelno odvijaju u različitim društvenim sredinama, one su zapravo slične jer se u životima pojavljuju dugo očekivani muškarci puni obećanja. Film je ovjenčan Nagradom publike na Pulskom filmskom festivalu, dok je Grlić dobio nagradu za najbolju režiju. Priznanjima je ovjenčan na festivalima u Nišu i Vrnjačkoj Banji, a na Filmskom festivalu u Valenciji dobio je “Veliku palmu”.

Ankica Vidmar, “Otac na službenom putu”

U filmu Emira Kusturice “Otac na službenom putu” Furlanova je glumila Ankicu Vidmar – “prvu ženu pilota na Balkanu”. Ovo ostvarenje iz 1985. godine ovječnano je Zlatnom palmom na filmskom festivalu u Cannesu. Kusturičin film, u kojem su glumili i Moreno D’E Bartolli, Miki Manojlović, Mustafa Nadarević, Mirjana Karanović, osvjetljava “raskid” Tita sa Staljinom kroz priču “običnog čovjeka”. Naime, u Sarajevu, 1950. trgovac i komunist Meša, uprkos obitelji, veliki je ženskaroš, a ljubavnicu Ankicu izluđuje time kako će se razvesti… Kada ona shvati da to nikad neće učiniti, prijavi usputnu Mešinu primjedbu o pretjerivanju u antistaljinističkoj propagandi oznaškom šefu Ziji. Zbog toga on završava u zatvoru, odnosno “na službenom putu”…

Zdenka Radić, “Za sreću je potrebno dvoje”

Nakon tri godine zatvora glavni junak Drago, kojeg glumi Predrag Miki Manojlović, osuđen zbog pljačke banke, oslobođen je i na proputovanju kroz Zagreb susreće dvije potpuno različite žene koje će imati utjecaj na njegovu budućnost. Jedna je od njih je Zdenka Radić koju glumi Mira Furlan. Ovi susreti predstavljaju početak melodrame o trokutu koji spajaju emocije i novac. Ostvarenje o nadi da ljubav može pružiti izlaz iz života i vremena u kojem čovjek živi, režirao je 1986. godine Rajko Grlić prema scenariju Dubravke Ugrešić.

Jaglika, “Ljepota poroka”

U filmu Živka Nikolića iz 1986. godine uz Petra Božovića, Alana Nurija, Milutina Karadžića i Miru Banjac, Furlan igra Jagliku, ulogu za koju će dobiti Zlatnu arenu u Puli za najbolju žensku ulogu. Film koji ocrtava patrijarhalno crnogorsko društvo i položaj žene u njemu kroz odnos tradicionalnog bračnog para, zavjetovanog na doživotnu vjernost. Siromašni bračni par prihvaća poziv i pridružuje se prijatelju koji radi na obali i klupko se počinje odmotavati… Bračni par na obali biva izložen do tad nepojmljivim turbulencijama, pa porocima. Za razliku od supruga koji nalazi posao u solani, Jaglika, koja se do tad zgražavala nad golotinjom, zapošljava se u nudističkom kampu. Do tada čednoj, u Jagliki se bude “zabranjeni erotski osjećaji”…

Jovanka, “Video jela, zelen bor”

Suvremena i tragikomična priča o gastarbajterima iz 1991. godine bila je, po mnogo čemu važna za Miru Furlan. Ne samo zbog uloge Jovanke, već i zbog toga što je označila početak veze s redateljem Goranom Gajićem s kojim će ostati do kraja života.

Umjesto pismima gastarbajteri se sa svojom obitelji dopisuju video kazetama – osnova je ove filmske priče u kojoj glume i Danilo Stojković, Aleksandar Berček, Radmila Savićević, Branko Đurić, Dragan Bjelogrlić… A braća Krstić – Radovan, koji živi u Njemačkoj i oženjen je s Gerti s kojom ima sina Johanna, i Milovan, koji je ostao u rodnom selu sa ženom Radmilom, kćerkom Jovankom i sinom Jovanom, kao i roditeljima, žive na dvije strane Europe, ali im je zajedničko to što obojica rade u tvornicama automobila. Radovanov dio obitelji, ponesen razvojem video tehnologije, odlučuje da se s Milovanovim dijelom, točnije s Jovankom dopisuje VHS kazetama. I dok je braću nova tehnologija posvađala, Radovanov susjed, grof Von Wurnek zaljubuje se u Jovanku, koja bi sve dala da pobjegne sa sela…

mira furlan
Screnshot/Nova.rs

Lila, “Diši duboko”

Prvi put nakon odlaska iz bivše Jugoslavije u SAD Mira Furlan se vraća na filmsko platno u jednom srpskom ostvarenju 2004. godine. U filmu Dragana Marinkovića ona igra Lilu, majku Saše (Ana Franić). Ova mlada beogradska studentica prava priopćuje majci da će s dečkom Stefanom (Branislav Tomašević) odseliti u Kanadu. Ali, nedugo potom mladi par doživljava prometnu nesreću. Saša se budi u bolnici i upoznaje Lanu (Jelena Đokić)…

Jagoda, “Vratit će se rode”

Serija “Vratit će se rode” iz 2007. godine označila je povratak umjetničkog i bračnog para Mira Furlan – Goran Gajić na naše prostore. U režiji Gajića glavni junak priče po scenariju Nikole Pejakovića i Ranka Božića je Predrag Švabić (Nikola Đuričko), mladić čija majka (Mirjana Karanović) nasljeđuje kuću s imanjem u vojvođanskom selu Baranda. Švabić u imanju vidi izlaz iz duga koji on i Ekser (Dragan Bjelogrlić) imaju prema šverceru i biznismenu Dušku Krtoli, poznatijem kao Dule Pacov (Srđan Todorović). Paralelno s tom, u obitelji Vulin odigrava se priča o propadanju vojvođanskog sela… Seoski kroničar Milenko Miletin (Branimir Brstina) nada se dolasku roda iako ih u Barandi odavno nema. A dolazak roda najavit će i dolazak Jagode (Mira Furlan), Milenkove žene na čiji grob dugo odlazi…

Delen, “Babylon 5”

Od 1994. do 1998. godine Mira Furlan je igrala Delen u jednoj od najcenjenijih američkih naučno fantastičnih TV serija “Vavilon 5”. Iako su scenaristi zamislili Delen kao muškarca Furlanova je, kako su navodili autori, svojom glumom učinila da bude pravi izbor za rolu. Satai Delen je učinila da bude još vanzemaljskija nego što je prvobitno bila zamišljena.

Danijel Ruso, “Izgubljeni”

Četiri godine, od 2004 – 2008. Mira Furlan glumila je u jednoj od najgledanijih serija u svijetu – “Izgubljeni”. U TV seriji koja prati živote preživjelih putnika avionske nesreće na čudnom tropskom otoku u južnom Pacifiku, Furlan je četiri sezone igrala Danielle Rousseau. Zanimljivo osmišljeno ostvarenje, u kojem se u svakoj epizodi kroz glavnu priču koja se dešava na misterioznom otoku, kazuje i priča o životu svakog od likova, odavno je steklo kultni status. Serija kroz koju je prošlo mnogo glumaca i danas se smatra jednom od najuticajnijih u američkoj kulturi jer je nakon nje uslijedilo mnogo knjiga, stripova i videoigara iste tematike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare