Zagrebačka Kinoteka nastavlja s filmovima inspiriranih zimom

Kultura 28. pro 202012:49 > 13:30
kino
Promo

Znanstveno-fantastičnim akcijskim filmom "Snowpiercer" zagrebačko kino Kinoteka u ponedjeljak nastavlja ciklus filmova inspiriranih zimom, odabranim "snježnim napeticama i epovima".

“Nastavljamo adrenalinom nabijenim distopijskim akcićem oskarovca Bonga Joon-hoa, koji je pričom o klasno stratificiranom društvu budućnosti najavio Parazita. Uz Bongovu virtuoznu režiju i maštovito kombiniranje žanrova, izvrsnu glumačku ekipu predvode Chris Evans, Tilda Swinton i Song Kang-ho”, najavljeno je iz Kinoteke.

Slijedi “Ledena postaja Zebra”, pustolovni triler s Rockom Hudsonom u glavnoj ulozi, opisan kao “zabavna hladnoratovska razbibriga smještena na nuklearnu podmornicu na tajnoj i opasnoj misiji.” Film je nastao u režiji Johna Sturgesa, inače proslavljenog redatelja pustolovnih klasika kao što su Sedmorica veličanstvenih (1960) i Veliki bijeg (1963).

Gledatelje će u novu godinu uvesti klasik, “Doktor Živago”, vizualno raskošan i emocionalni filmki ep Davida Leana, o ljubavi mladog idealista iz naslova i medicinske sestre Lare u vihoru revolucionarnih zbivanja.

Film je dobio pet Oscara, uključujući i onaj za adaptirani scenarij prema romanu nobelovca Borisa Pasternaka, a nezaboravne uloge odigrali su Omar Scharif, Julie Christie i Geraldine Chaplin.

Kultni petak je poseban program Kinoteke namijenjen “filmofilima pustolovna duha te naslovima koji su tijekom godina izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja”.

Posljednji ove godine održat će se u srijedu, s projekcijom “Stvora” Johna Carpentera o izvanzemaljskom uljezu koji progoni skupinu znanstvenika na američkoj polarnoj stanici.

“Iako u vrijeme svoga nastanka dočekan izrazito negativno, Carpenterov film danas se drži za jedan od ključnih filmova strave 1980-ih te kamen temeljac body horora”, ističe se u najavi.

“Uz to, riječ je o odličnom primjeru Carpenterove klasične, krajnje efektne režije, koja priču o koroziji povjerenja unutar zatvorene zajednice i rastućoj paranoji pretvara u prvorazrednu, snijegom zatrpanu noćnu moru, koja će na platnu kina Kinoteka zasjati u svojoj nedavno restauriranoj inačici”, dodaje se.

Distribucijski program kina Kinoteka donosi dvije nagrađivane obiteljske drame – “Otac”, u Berlinu nagrađeni film Srdana Golubovića, o siromašnome ocu koji nastoji zadržati skrbništvo nad svojom djecom, u čijoj je glavnoj ulozi Goran Bogdan.

Na rasporedu je i “Obiteljska priča”, redateljski i scenaristički prvijenac glumca Vigga Mortensena o ocu koji se seli obitelji svoga sina te tako otvara davno zaboravljene rane. “Uz Mortensenov suosjećajan i kompleksan pristup temi starenja i demencije, kritika je osobito hvalila nastup Lancea Henriksena u za sebe netipičnoj dramskoj ulozi”, napominje se.

Obiteljske priče zaključuje “Naprijed”, animirani film redatelja i scenarista Dana Scanlona o dva vilenjačka brata koja odlaze u potragu za nestalim ocem, iz produkcije studija Pixar.

Kino Kinoteka neće raditi u četvrtak 31. prosinca i petak 1. siječnja, a ponovno se otvara od subote. Sukladno novim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, a ulaznice je moguće kupiti online ili u radno vrijeme blagajne kina.

Komentari

Vaš komentar