ZagrebDox donosi kaleidoskop snimljen u lockdownu “Godinu vječne oluje”

Kultura 06. tra 202211:04 0 komentara
ZagrebDox/ilustracija

ZagrebDox u svom trećem danu u mnoštvu filmova iz svih programa donosi omnibus "Godina vječne oluje", kaleidoskop svakodnevice diljem svijeta u vrijeme lockdowna, s filmovima koji su režirali istaknuti svjetski dokumentaristi.

Film se opisuje kao “ljubavno pismo filmu” koje je diljem Amerike, Irana, Čilea, Kine i Tajlanda snimalo sedam istaknutih suvremenih filmskih autora.

Nadahnut je radom Jafara Panahija nastalom tijekom prisilne izolacije zbog kućnog pritvora, a uz njegov u ovom su filmu uradci Anthonyja Chena, Malika Vitthala, Laure Poitras, Dominge Sotomayor, Davida Loweryja i Apichatponga Weerasethakula.

Također uz aktualnosti, ali ratne, vezani su filmovi u večernjim terminima – “Rovovi” francuskog ratnog reportera Loupa Bureaua, snimljen na ratnoj fronti ukrajinske pokrajine Donbas te analitički dokumentarac “Dugi razlaz” Katyje Soldak koji tematizira sadašnjost i recentnu prošlost Ukrajine.

Iz današnjeg programa izdvaja se i kratki film s oskarovskom nominacijom, “Kad smo bili nasilnici” Jaya Rosenblatta, u kojem autor pokušava rekonstruirati mozaik slučaja zlostavljanja star 50 godina, te “1970.” Tomasza Wolskog koji uz arhivske snimke govori o političkoj represiji i nasilju.

U programu je i intimistički dokumentarac o sukobu tradicionalnih običaja i suvremenih aspiracija, “Grozna djeca” Ahmeta Necdeta Çupura, nagrađen na Visions du Réel, potom “Banalnost tuge” Jona Banga Carlsena, koji će to filmsko ljubavno pismo voljenoj ženi predstaviti sam autor.

Blok kratkih filmova, uz “Isti san” Vlada Petrija, donosi premijere novih naslova domaćih autora: Ante Zlatko Stolica predstavit će esejistički dokumentarac s elementima horora “Babajanja”, a Davor Sanvincenti audiovizualni esej “Mjesta koja ćemo disati” o konstruiranim i anonimnim pejzažima.

Manjinsku hrvatsku koprodukciju, “Četiri godišnja doba u danu” predstavlja belgijska redateljica Annabel Verbeke, kojoj je taj film donio nagradu za najbolju nadolazeću autoricu na Hot Docsu.

Prikazat će se i dokumentarac Sonite Gale o politikama odnosa Velike Britanije prema migrantima, film “Negostoljubivi”.

Srijedu zatvara novi film poznatog kineskog redatelja Zhaoa Lianga “Oprosti”, koji prati povijesna i aktualna zbivanja vezana uz nuklearne katastrofe te intimni (auto)portret Nine Hobert, “Julija i ja”.

U okviru događanja otvorenih za javnost kao prvi najavljen je događaj na kojem će direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, osnivač i ravnatelj Factuma, govoriti o toj produkcijskoj kući u povodu četvrt stoljeća osnutka, tijekom kojih je realizirala više od 80 nagrađivanih dokumentaraca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!