ZagrebDox: Poseban program Road Dox i retrospektivni Točke gledišta

Kultura 04. tra 202221:07 0 komentara
film, projektor, projekcija, festival, filmski, filmovi
Photo by Noom Peerapong on Unsplash

Uz brojne dokumentarce u službenim i popratnim programima ZagrebDox donosi i one u dva nova - Road Dox i Točke gledišta.

Poseban program Road Dox donosi tzv. filmove ceste: “Holgut” Liesbeth De Ceulaer, “Posljednje utočište” Ousmanea Samassékoua, “Put mramora” Seana Wanga  i “Tako tmurno nebo” Álvara F. Pulpeira.

Selektor programa Vladan Petković kaže da, za razliku od igranog filma u kojem film ceste obično prikazuje osobnu transformaciju likova dok putuju, u dokumentarnom filmu ceste situacija je drugačija.

Likovi su ponekad tek duhovi izgubljeni u političkim previranjima, kao u filmu “Tako tmurno nebo”, ponekad i ne dospiju do ceste, dok žive u limbu, poput afričkih izbjeglica u “Posljednjem utočištu”.

Drugi prate novac u obliku sirovine i kasnijeg proizvoda između Europe i Kine u “Putu mramora”, dok je Jakutijcima u sibirskoj tundri u “Holgutu” putovanje stil života, dodao je.

Nagrađivani “Holgut” prikazuje atmosferu topljenja sibirskog leda i nestanka niza životinjskih vrsta, a “Posljednje utočište” smješten je u malijski grad Gaoti tinejdžerke migrantice iz Burkine Faso.

“Put mramora” prati putovanje grčkog mramora u Kinu, gdje se od njega rade i magneti koji se vraćaju kao suveniri u Grčku gdje ih kupuju kineski turisti, dok “Tako tmurno nebo” vodi na putovanje u Venezuelu koju potresa najgora politička i humanitarna kriza u Južnoj Americi u 21. stoljeću.

“Točke gledišta” – filmovi autora iz omnibusa “Godina vječne oluje”

Retrospektivne Točke gledišta potaknute su omnibusom “Godina vječne oluje” koji je, rekla je Pašić, uzevši kao ishodište pandemiju, okupio niz autorica koji su kratkometražnim filmskim zapisima na različite načine i uz različite tematske fokuse zabilježili fragmente tog neobičnog razdoblja.

Program donosi njihove ranije naslove koji se razlikuju u temama, formama i poetikama, ali im je, dodala je, zajedničko uvjerenje u moć filmskog medija da postane snažno oruđe za otkrivanje enigmatičnih i naizgled efemernih aspekata svakodnevice, za kreativan otpor represiji i za otvaranje novih perspektiva.

Prikazat će se “Morakot” Apichatponga Weerasethakula, o zapuštenom i devastiranom hotelu u srcu Bangkoka, te “Ovo nije film” Jafara Panahia kojega je snimio u kućnom pritvoru nakon što mu je iranska vlada zabranila snimanje filmova.

U programu su i “Dopisivanje” Dominge Sotomayor i Carle Simón o filmu, sadašnjosti i prošlosti, obitelji i kratkometražni “Priča za laku noć” Davida Loweryja o moći imaginacije te “Zakletva” Laure Poitras, drugi dokumentarac u njenoj trilogiji o SAD-u nakon terorističkog napada 2001.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!